Begin jij dit jaar het kerstdiner met dit waanzinnige kerstboombrood met mozzarella, pesto en chorizo? Geloof ons: je krijgt er geen spijt van. De redactie kon er niet van afblijven en hij is ook ideaal om van tevoren te maken. Het perfecte borrelbrood voor tijdens kerst. Ja, dit kerstboombrood is een winnaar. Tip: Maak het deeg een dag of paar uur van tevoren en laat de bolletjes een nacht bedekt in de koelkast rijzen. Leg dan pas de mozzarella ertussen en bak vlak voor het serveren af zodat hij warm geserveerd kan worden.
Kooktijd1 hourhour15 minutesminutes
Rijzen2 hourshours
Totale tijd3 hourshours15 minutesminutes
Ingrediënten
500gbloem
7ggist(1 zakje)
1elkristalsuiker
300mllauwwarm water
1snufzout
6zongedroogde tomaten op olie
125gverse pesto, zelf gemaakt of kant-en-klaar
125gmozzarella
60gpijnboompitten
75gchorizo (of andere salami), in dunne plakjes
2handjesbasilicumblaadjes
Instructies
Zeef de bloem boven een grote mengkom. Maak in het midden een kuiltje en leg hier de gist en suiker in. Giet het lauwwarme water erop en meng kort met een vork. Voeg het zout en kneed met de hand of een standmixer tot een glad elastisch deeg.
Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en kneed samen met de pesto door het deeg. Bedek de kom met een schone theedoek en laat op een warme plek een uur rijzen.
Scheur de mozzarella in stukjes. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en haal het deeg uit de kom. Duw het deeg voorzichtig in en verdeel in 32 gelijke balletjes. Leg de balletjes in een kerstboom op het bakblik met steeds 1 centimeter ruimte tussen de balletjes. Leg de mozzarella tussen de deegballetjes. Bedek met een schone theedoek en laat wederom op een warme plek een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts het ei los.
Bestrijk het deeg met het ei en bestrooi met de pijnboompitten. Bak in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar in de oven. Controleer halverwege of de pijnboompitten niet verbranden en bedek indien nodig met aluminiumfolie.
Haal het kerstboombrood uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Garneer met de chorizo en basilicumblaadjes.