Een supercombi: zacht-zoete, geroosterde pastinaak met frisse bessenvinaigrette. Witte groenten zijn lekker én mooi, want ze matchen extra goed bij kerstrood en -groen. Ideaal dus voor feestelijke bijgerechten.* Gedroogde lavendel koop je online of bij sommige drogisten of theewinkels.
Voorbereiding20 minutesminutes
Kooktijd30 minutesminutes
trekken1 hourhour
Totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
Ingrediënten
250gcranberry’s,verse of diepvries
3elrietsuiker
2-3tlgedroogde lavendel*
1kgpastinaak,geschild, in de lengte in kwarten gesneden
6elolijfolie
2tlhoning
2tlrodewijnazijn
150gbramen
Instructies
Breng de cranberry’s met de suiker en 3 el water aan de kook en laat op middelhoog vuur 5 min. koken. Neem de pan van het vuur en meng de lavendel erdoor. Laat 1 uur trekken en afkoelen. Duw het mengsel door een zeef en vang de cranberry-lavendelsaus op in een bakje.
Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de pastinaak op een met bakpapier beklede bakplaat om met 4 el olijfolie, peper en zout en rooster in ± 30 min. goudbruin en gaar in de oven. Meng intussen voor de vinaigrette 4 el cranberry-lavendelsaus met de honing, rode wijnazijn, 4 el water en de rest van de olijfolie. Breng op smaak met peper en schep de bramen erdoor.
Schep de pastinaak op een schaal en verdeel wat bramen-cranberry-lavendel- vinaigrette erover. Geef de rest erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 488kcal
eiwit: 4g
vet: 15g
koolhydraten: 78g
auteur: delicious.
RECEPTEN: HESTER DE GOEDE, FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR, STYLING: ESTHER DE MUNNIK, BEREIDING: AJDA MEHMET