Warme broodstengels gedoopt in een romige dip met een flinke snuf pit; daar wil je de dag toch mee afsluiten? Als je niet zo van sinaasappel houdt, kun je de zest prima vervangen door citroenschil of ander citrusfruit. VEGA TIP: vervang de ‘nduja of chorizo door vega(n) chorizo.
Kooktijd35 minutesminutes
oven + rijzen50 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour25 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: 2 ovenvaste schaaltjes
Ingrediënten
90g’nduja* of chorizo
sinaasappelrasp,naar smaak
460ggegrilde rode paprika’s uit potuitgelekt
olijfolievoor besprenkelen en invetten
3tenenknoflookin dunne plakjes
4bosuitjesin dunne ringetjes
50gpecorinogeraspt
1bol burrata
handjevol fijngesneden bladpeterselievoor erover
broodstengels
500gbloem + extra om te bestuiven
2tlfijn zeezout
1tlfijne kristalsuiker
7g1 zakje gedroogde gist
4elolijfolie
300mllauwwarm water
75ggroenenocellara-olijven, ontpit en in stukjes gesneden
maïsmeel,om te bestuiven
zeezoutvlokken,voor erover
Instructies
Meng in een kommetje het lauwwarme water met de gist en suiker en laat 10 min. staan, totdat er bubbeltjes ontstaan. Doe de bloem in een grote kom en roer het zout erdoor. Voeg nu het gistmengsel en de olijfolie toe.
Vorm met je handen tot een deeg. Als het te droog is, voeg dan nog een beetje water toe en als het te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. Meng de olijven erdoor.
Kneed het deeg 10 min. op het werk- blad tot het glad en elastisch is. Je kunt ook de keukenmachine gebruiken.
Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoek van 8x40 cm. Snijd doormidden tot twee rechthoeken van 8x20 cm. Snijd elke rechthoek in 4 repen van 2 cm breed en rol ze tot slierten. Bekleed 2 bakplaten met bak- papier. Leg de broodstengels erop, met steeds 2 cm tussenruimte. Dek losjes af met plasticfolie of een schone theedoek en laat in 15-20 min. licht rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 220°C. Besprenkel de gerezen broodstengels met een beetje olijfolie en zeezout en bak ze in 13 min. zacht en broodachtig of in 15 min. krokant. Laat afkoelen op het aanrecht.
Doe de ’nduja of chorizo met het sinaasappelrasp, de pecorino en bijna alle paprika’s in een keukenmachine, voeg een snufje zout toe en hak samen fijn. Schep in 2 kleine ovenschaaltjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en bosuitjes 4-5 min. tot ze licht kleuren. Verdeel over de dips in de 2 ovenschaaltjes. Snijd de resterende gegrilde paprika fijn en verdeel ook over de ovenschaaltjes. Bak de dips 15 min. tot ze door en door heet zijn. Verdeel de burrata voorzichtig over de dips, bestrooi met peterselie en serveer met de broodstengels.
Voedingswaarde
calorieën: 472kcal
eiwit: 13g
vet: 24g
koolhydraten: 50g
auteur: delicious.
* Nduja is pittige, smeerbare Italiaanse worst, te koop bij (Italiaanse) delicatessen- winkels.RECEPTEN DELICIOUS. FOOD TEAM. FOTOGRAFIE TOBY SCOTT. STYLING OLIVIA WARDLE. BEREIDING SOPHIE AUSTEN-SMITH, OLIVIA SPURRELL.