Op de redactie krijgen we regelmatig culi-vragen van lezers. Zoals deze vraag van Madeleine Hamans: ‘Waar blijven de witte bonen in het recept Warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus uit het oktobernummer? Het is logisch dat ze in het beslag komen maar helaas staat dit nergens vermeld!’ Het antwoord van onze culi-redacteur Trudelies luidt als volgt: ‘U hebt helemaal gelijk! Ondanks dat we testen (soms meerdere keren) en de tekst nog meerdere keren gelezen en gecheckt wordt, slipt er toch af en toe weer een foutje door! Heel vervelend, maar fijn dat u zo opmerkzaam bent. De bonen moeten inderdaad door het beslag.’
kooktijd25 minutesminutes
Koken bonen1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour55 minutesminutes
ingrediënten
150gbonenwit, gedroogd, een nacht geweekt
1blaadjelaurier
4takjes tijmvan 2 takjes de blaadjes afgestroopt
1teenknoflookfijngesneden
1sjalotjefijngesneden
60ggeitenkaaszacht, verkruimeld
50golijvenzwarte, ontpit, fijngesneden
150mlolijfoliemilde
beslag
110mlbierdonker
100gbloemgezeefd
saus
1sjalotjefijngesneden
1vleestomaatrijp, zaad eruit, vruchtvlees in piepkleine blokken
2elchilisaus
4elbladpeterseliemilde
instructies
Zeef de geweekte bonen. Doe ze in een pan met ruim water, de laurier en 2 tijmtakjes, zonder zout en kook ze in 1-1½ uur gaar. Giet ze af, verwijder de laurier en het tijmtakje en laat uitlekken.
Klop in een ruime kom voor het beslag beetje bij beetje het bier bij de bloem en voeg een flinke snuf zout toe. Schep de bonen, knoflook, sjalot, geitenkaas en olijven door het beslag.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Roer het beslag er nogmaals door en leg voorzichtig telkens 5 flinke eetlepels van het beslag in de olie, net als met drie-in-de-pan, maar dan iets kleiner. Bak de koekjes rondom bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer als dip met de bonenkoeken.