aantal 4 |
voorgerecht |
voorjaar |
mediterraans |
Gooi de blaadjes van radijs niet weg! Tom Hunt verwerkt ze in hun geheel in zijn boek Puur natuurlijk koken tot een zachte soep met geraspte radijsjes.
kooktijd50 minutesminutes
totale tijd50 minutesminutes
ingrediënten
1uiin dunne ringen
1courgettein stukjes
1preigroene bovenkant, in stukjes
6blaadjesmuntsteeltjes apart
1blaadjelaurier
1stengelbleekselderijin stukjes
3teentjesknoflookgrof gehakt
1scheutolijfoliemild
1xrecept radijsjes in boter met karwijzaadzie hieronder
4radijsjesgeraspt, voor garnering
50grisottorijstof rondkorrel zilvervliesrijst*
150gradijsblad
klont boter
instructies
Bak de ui, courgette, prei, muntsteeltjes, het laurierblaadje, de bleekselderij en knoflook 10 min. in de milde olijfolie op laag vuur. Voeg 700 ml water, de radijs in boter met karwijzaad en de rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 min. zachtjes koken tot de rijst gaar is.
Haal de muntstelen eruit, voeg het radijs- en muntblad toe en pureer. Serveer zo snel mogelijk om de felgroene kleur te behouden. Laat de soep niet opnieuw aan de kook komen, want ook dan vervaagt de kleur. Garneer elke kom soep met de geraspte radijs en een klontje boter.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
radijsjes in boter met karwijzaadVoor de radijsbladsoep met karwijzaad heb je eerst gestoofde radijsjes in boter met karwijzaad nodig. Gebruik hiervoor radijs met knisperend verse blaadjes en een stevige bol. Haal de blaadjes eraf en bewaar ze in de koelkast voor de soep.
150 g radijsjes, evt. met de blaadjes
klont boter
snuf karwijzaad
platte peterselie
Was en halveer de radijsjes (snijd ze evt. in kwarten als ze echt groot zijn). Doe de boter in een koekenpan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Doe de radijsjes erbij en bak 3 min. tot de kleur iets vervaagt. Zorg dat de pan niet te heet wordt. Voeg karwijzaad, zout en peper en evt. het radijsbald toe en bak nog 30 sec. Hak de peterselie, strooi erover en serveer.*Rondkorrel zilvervliesrijst koop je bij natuurwinkels. Rondkorrelrijst heeft een veel groter bindvermogen dan langkorrelrijst.Recepten: Tom Hunt. Fotografie: Laura Edwards. Illustraties: Katie Horwich