aantal 8 |
nagerecht |
feestelijk, kerst, voorjaar, weekend |
frans |
Deze taart kan ook zonder de kaneeldotjes worden gebakken. Spuit de dotjes dan later op de afgekoelde taart en brand ze goudbruin met een crème-brûléebrander. Lekker!
voorbereiding25 minutesminutes
Oven30 minutesminutes
totale tijd55 minutesminutes
ingrediënten
½portie eiwitschuimzie beschrijving hieronder
1tlkaneelgemalen
1rolkoelvers bladerdeeg, ± 270 g
500gframbozenbramen, blauwe en/of rode bessen (vers of diepvries)
4elgeleisuiker
poedersuikerom te bestrooien
ook nodig: bakvorm van ± 15×30 cm, ingevet
eiwitschuim basisrecept: voor 1 portie
4eiwittenM
100gkristalsuiker
100gpoedersuiker
2tlmaïzena
instructies
Klop met de mixer of in de keukenmachine in een schone kom de eiwitten met een snuf zout tot stevige pieken. Voeg de kristalsuiker al kloppende in kleine porties toe en klop het eiwit zo stijf dat je de kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt! Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel door het eiwit.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Spatel in het basisrecept de kaneel samen met de poedersuiker en de maïzena door het eiwit. Snijd het deeg zo bij dat het aan alle kanten ± 2 cm groter is dan de vorm. Bekleed de vorm ermee.
Meng het verse of bevroren fruit met de geleisuiker en verdeel over de vorm. Spuit met een spuitzak met glad mondstuk (1½ cm Ø) in een regelmatig patroon dotjes kaneelschuim op het fruit. Bak de taart 25-30 min. in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is.
Laat de taart op een rooster afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur en bestuif dik met poedersuiker. Lekker met een bol vanilleroomijs.