Ravinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
kooktijd15 minutesminutes
oven40 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: keukenmachine
ingrediënten
400ggemengde kerstomaatjes
5tenenknoflook,geschild en gekneusd
3reepjes,biocitroenschil
1/2tlfijne kristalsuiker
1tlkorianderzaad
1/4tlgedroogde chilivlokken
4takjes oregano
60mlextra vergine olijfolie
zeezout en zwarte peper
fetapuree
200ggoede feta
sap van 1/2biocitroen
100gdikke Griekse yoghurt
instructies
Verhit de oven op 180°C. Snijd de grootste tomaten doormidden en laat een paar heel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de knoflook en citroenschil. Voeg zout en peper toe en bestrooi alles met fijne kristalsuiker, het korianderzaad, de chilivlokken en oregano. Besprenkel dan met de olijfolie. Zet de bakplaat 40 min. in de oven tot de tomaten barsten en geuren. Laat alles kort afkoelen en gooi dan de knoflook en de citroenschil weg.
Doe de feta intussen met het citroen- sap in de keukenmachine en draai het tot een gladde, romige massa. Schep in een kom en roer de yoghurt erdoor.
Doe de gepureerde feta in een schaal en schep de warme tomaten erop. Serveer met sneetjes geroosterd zuurdesembrood.