Geef oude krentenbollen niet aan de vogels, maar maak deze te lekkere bread and butter pudding met pure chocolade. Tip: Dit zoete brood bak je het best een dag eerder, dan komt de smaak nog beter tot ontwikkeling. Je kunt het brood op kamertemperatuur 3 dagen bewaren in een trommel.
kooktijd30 minutesminutes
rusten + oven1 hourhour20 minutesminutes
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ovenschaal van ± 18x30 cm en 8 cm diep en 2,5 liter inh.
ingrediënten
6licht oudbakken krentenbollen
125mlextra vergine olijfolie + extra om
mee in te vetten
400mlmelk
220gbruine basterdsuiker
8eierenL, op kamertemperatuur, losgeroerd
1elvanille-extract
1-2tlkaneel
3elcacaopoeder
50gpure chocolade,70% cacao, geraspt
slagroom, voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal licht in.
Snijd de krentenbollen horizontaal doormidden. Houd de kapjes apart en scheur of brokkel de onderkanten boven een grote kom.
Klop in een andere grote kom de olie, melk, suiker, eieren, vanille, kaneel en het cacaopoeder tot een glad mengsel. Voeg het verbrokkelde brood toe en schep door het eimengsel. Voeg de kapjes van de krentenbollen toe en schep ze door het mengsel. Laat ± 10 min. staan. Doe het mengsel over in de ovenschaal en bak het ± 35-40 min. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie, zodat de folie het brood niet raakt. Bak nog 20-25 min. tot het in het midden gestold is maar nog wat wiebelig aanvoelt.
Haal uit de oven en bestrooi met de geraspte chocolade. Laat ± 5 min. rusten om wat steviger te worden. Besprenkel vlak voor serveren met (ongeslagen) room.