aantal 4 |
voorgerecht |
|
italiaans |
glutenvrij, lactosevrij
Mager vlees en een romige saus op basis van tonijn is een topcombinatie. Deze klassieke surf & turf staat niet voor niets op de kaart van de meeste Italiaanse restaurants maar je maakt ’m ook heel easy zelf.
kooktijd30 minutesminutes
afkoelen + marineren11 hourshours
totale tijd11 hourshours30 minutesminutes
Kookgerei
evt. ook nodig: keukenthermometer
ingrediënten
500gkalfsfricandeau,bestel bij de slager
± 350 ml witte wijn
1wortel,in miniblokjes
1stengel bleekselderij,in miniblokjes
2kruidnagels
3-4salieblaadjes
2laurierblaadjes
1kleine ui,in ringen
4ansjovisfilets + evt 2 voor de marinade
180gtonijn opolijfolie (± 2 blikjes), uitgelekt
2hardgekookte eidooiers of ± 60 g mayonaise
± 1 el kappertjes,uitgelekt en afgespoeld + extra om te versieren
± 40 ml extra vergine olijfolie
+ extra om erover te sprenkelen citroensapnaar smaak
instructies
Doe de kalfsfricandeau in een passende kom met de wijn, wortel, bleekselderij, kruidnagel, salie, laurier, ui en eventueel 2 ansjovisfilets. Vul aan met wat water tot het vlees onderstaat en laat 8-10 uur in de koelkast marineren, keer het vlees regelmatig. Doe de volgende dag de marinade met het vlees met een flinke snuf zout in een pan en breng zachtjes aan de kook. Kook in ± 30 min. net gaar of tot de keukenthermometer 52°C aangeeft. Dan is het vlees vanbinnen nog rosé. Neem het vlees uit de pan en laat helemaal afkoelen. Bewaar wat van het kookvocht voor de saus. Maak intussen de saus.
Met ei*: pureer in het hakbakje van de staafmixer de tonijn, eidooiers, 4 ansjovisfilets en kappertjes helemaal glad. Voeg de olijfolie toe en mix snel glad. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe om het iets dunner te maken.
De consistentie moet die van niet al te dikke mayonaise zijn. Breng op smaak met citroensap en peper. Snijd de fricandeau in dunne plakjes. Verdeel wat van de saus over een bord en leg de helft van de plakjes fricandeau erop. Schep er weer wat saus over en top met de rest van het vlees. Houd wat saus apart en verdeel de rest over het vlees.
Laat afgedekt in de koelkast in ± 2 uur koud worden en intrekken. Bestrooi met wat extra kappertjes en peper. Bedruppel met olijfolie en geef de extra saus erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 356kcal
|
eiwit: 42g
|
vet: 21g
|
auteur: delicious.
* Pureer voor de versie met mayonaise de tonijn met de ansjovis en kappertjes in de staafmixer helemaal glad. Roer ± 40 g mayonaise er door en maak de saus eventueel dunner met wat kook- vocht. Gebruik de 40 ml olie uit de ingrediëntenlijst niet. Voeg evt. meer mayonaise toe voor een extra romige saus. Breng op smaak met citroensap en peper.