aantal 8 |
gebak, taart, zoet |
doordeweeks, familietijd, feestelijk, lente, voorjaar, weekend |
frans |
lactosevrij, vegan, vegetarisch
Enzo Pérès-Labourdette: ‘Deze cake is uiteraard lekker bij thee. Ik kook zelf de overgebleven rabarber vaak in met wat citroensap en suiker. Zo krijg je rabarbersiroop die ontzettend lekker is met wat bruiswater.'
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd50 minutesminutes
rusten30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
Kookgerei
cakevorm ± 30x10 cm of 2 kleine cakevormen van ± 15x8 cm
ingrediënten
260gplantaardige boter,gesmolten
60gwitte basterdsuiker
220gkristalsuiker
rasp van 2,biocitroenen
45mlcitroensap
½tlamandelextract
150gongezoete sojayoghurt
135mlplantaardige melk
220gbloem
3elmaizena
1½tlbakpoeder
2tlgemalen kardemom
½tlbaking soda
50gamandelmeel
½tlfleur de sel
6-7stengels rabarber,liefst rode stengels van dezelfde dikte
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de grote cakevorm met bakpapier. Dit doe je zodat de cake straks makkelijk uit de vorm komt en zo de prachtige streepjes rabarber onaangetast laat. Ik doe dit zelf door een vel bakpapier af te knippen op de lengte van de cakevorm en er zo in te drukken, daarbij laat ik de twee korte zijkanten onbekleed. Zorg dat er genoeg bakpapier uitsteekt, zodat de randen niet meegebakken worden met het cakebeslag.
Meng in een kom 60 g gesmolten boter met de basterdsuiker en schenk een dunne laag hiervan in de cakevorm. Hierdoor blijft de rabarber straks mooi op zijn plek zitten en gaart hij goed. Meng met een garde in een grote kom de rest van de gesmolten boter met de kristalsuiker, citroenrasp, het citroensap, de amandelextract, sojayoghurt, plantaardige melk, bloem, 2 el maizena, het bakpoeder, de kardemom, baking soda, het amandelmeel en zout. Meng goed tot alle ingrediënten zijn verdeeld en je een glad beslag hebt zonder klontjes.
Snijd de rabarberstengels af op dezelfde breedte als de cakevorm. Neem de tijd om dit netjes te doen. Hussel de stukken rabarber in een kom met de rest van de maizena. Je gaat nu zoveel rabarber in de onderkant van onze cakevorm stoppen (in een nette laag) als fysiek mogelijk is. Doe dit door een aantal stukken rabarber als dakpannen op te stapelen, alsof je de letter C steeds in elkaar schuift: CCC. Leg deze stapeltjes dan liggend op de bodem van de cakevorm, waar ze goed blijven zitten door het boter-basterdsuikermengsel. Herhaal tot de hele onderkant bedekt is. Schenk dan rustig het beslag erover en bak ± 50 min. in de oven. Controleer of de cake gaar is door er met een mesje in te prikken en te kijken of deze er schoon uit komt. Laat de cake minstens 30 min. afkoelen in het blik voordat je hem omkeert. Keer om op het bordje of de plank waarop je de cake serveert en pel voorzichtig het bakpapier van de cake.