Te lekker met een frisse salade erbij als lichte maaltijd. Je kunt hem van tevoren maken en daarom is zo’n zalmquiche ook ideaal als picknick of voor een feestje.
kooktijd25 minutesminutes
oven + rusten1 hourhour5 minutesminutes
totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: taartvorm met ribbelrand en losse bodem van 28 cm Ø, ingevet, blindbakvulling (bijv. ongekookte rijst of bonen)
Verwarm de oven voor op 220°C. Schuif een bakplaat in de oven om op te warmen.
Bekleed de taartvorm met het hartige taartdeeg en snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem, leg er een vel bakpapier op en strooi hierop de blindbakvulling. Bak de deegbodem op de voorverwarmde bakplaat 15 min. Verwijder het papier en de blindbakvulling en bak hem in ± 7 min. lichtbruin.
Doe intussen de prei in de vergiet en spoel af onder de kraan. Schud droog, een beetje aanhangend water helpt bij het garen. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de prei onder af en toe omscheppen in ± 5 min. gaar. Neem van het vuur en houd apart.
Klop in een middelgrote kom de eieren, zure room en mosterd. Roer de peterselie, wat zout en versgemalen zwarte peper erdoor. Verdeel de prei en zalmreepjes over de deegbodem en schenk het eimengsel erover. Bestrooi met de augurk en kappertjes.
Bak de zalmtaart in ± 30 min. tot hij gaar en lichtbruin is. Laat hem 10 min. rusten en serveer bijvoorbeeld met partjes citroen en wat rucola