aantal 2 |
hoofd, hoofdgerecht |
weekend |
italiaans |
De topping op de pizza moet perfect inbalans zijn met de hoeveelheid deeg. Op een pizza gaat zo’n 250 g beleg. Vincenzo, van de beste pizzeria van Nederland nNea: ‘Onze pizza bevat veel wateren minder bloem en dat heeft een zeer delicaat effect. Op zo’n pizza mag nooit te veel kaas en niks mag over elkaar heen bij ons.'Bereiden: ± 30 min. / rusten ± 24 uur / rusten ± 1 uur / ± 3 uur rijzen / oven ± 20 min.
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
rusten + rijzen1 dayday4 hourshours
totale tijd1 dayday4 hourshours50 minutesminutes
ingrediënten
voordeeg
500kgfijne semolina
325gwater
2gverse gist
einddeeg
het voordeegzie hierboven
100gwater15°C
12gzout
12golijfolie
250groma tomaatjes*liefst gerookt: met behulp van een rookzak doe je dit makkelijk zelf
100gguancialewangspek
120gfior di latte of mozzarellagéén buffelmozzarella
Meng alle ingrediënten van het voordeeg 3-4 min. Het deeg moet eruitzien alsof het niet klaar is. Doe in afgesloten transparante bak en zet 24 uur in de koelkast. Het voordeeg zal nu ‘groter worden’ in de bak.
Meng de volgende dag dit voordeeg met het water. Meng het water er beetje bij beetje door, dit duurt 6-7 min. Voeg het zout en de olijfolie toe en meng nog ± 2 min. Smeer een afsluitbare bak royaal in met olijfolie en doe het deeg erin. Vouw het deeg om en om laat rusten. Herhaal dit vouwen nog eens na 1 uur. Maak een deegbal, doe een deksel op de bak en laat het deeg 2-3 uur rijzen. Daarna is het mooi zacht en in volume verdubbeld.
Verhit de oven op 250°C. Bestrooi je werkblad met een bergje semolina. Leg het deeg er voorzichtig op, druk het met je vingers een beetje plat en druk wat kuiltjes in het deeg. Druk het – niet te hard – uit tot een dunne laag. Hang het deeg over je arm om het teveel aan bloem kwijt te raken. Leg de pizza voorzichtig op een ingevette bakplaat of op een met semolina bestoven pizzaschep om op je pizzasteen te leggen.
Bestrijk de pizza met wat tomatenpulp. Dat houdt de pizza vochtig en helpt om het deeg niet te veel te laten rijzen. Bak 10-12 min. tot het deeg rijst. Haal uit de oven, beleg met het wangspek, de kaas, bestrooi met de oregano, wat schilfers parmezaan en besprenkel met olijfolie. Bak nog ± 5 min.
Voedingswaarde:
calorieën: 1250kcal
|
eiwit: 46g
|
vet: 53g
|
koolhydraten: 143g
auteur: delicious.
Recept en bereiding: Vincenzo Onnembo Fotografie: Ernie Enkelaar Styling: Cyn Ferdinandus