Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert – bijna fudge-achtig – dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom: een winterse mudcake-variant met frisse karnemelk en lekker veel citroenrasp.
kooktijd35 minutesminutes
oven + afkoelen4 hourshours10 minutesminutes
totale tijd4 hourshours45 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: rechthoekige bakvorm van 20x30 cm, ingevet, bekleed met 1 laag bakpapier
ingrediënten
300gwitte chocolade,in stukjes
300gboterin blokjes, op kamertemperatuur
185gzelfrijzend bakmeel
185gbloem
rasp van 2biocitroenen
5eieren,losgeroerd
250gGriekse yoghurt
180mlkarnemelk
200gfijne kristalsuiker
glazuur
500groomkaas,op kamertemperatuur
120gpoedersuiker,gezeefd
3elcitroensap
instructies
Begin minstens 5 uur van tevoren.
Verwarm de oven voor op 160°C. Verwarm de chocolade met de boter au bain-marie in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water – zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt – en roer glad. Laat 10 min. afkoelen. Het geeft niet als het mengsel schift, dat komt later goed.
Doe intussen het zelfrijzend bakmeel, de bloem, citroenrasp, eieren, yoghurt, karnemelk en kristalsuiker in een grote kom. Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe en meng het met een spatel erdoor, zodat je een glad beslag krijgt. Schenk in de geprepareerde bakvorm en bak ± 1 uur en 10 min. tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt, met alleen nog een paar smeuïge kruimels eraan. Laat 30 min. rusten in de bakvorm, breng over op een rooster en laat volledig afkoelen.
Klop intussen voor het glazuur de roomkaas met de poedersuiker en het citroensap in de mengkom van de keukenmachine tot een glad luchtig glazuur. Bestrijk de afgekoelde cake met het glazuur en serveer.