Boers & elegant tegelijk: deze bonen-aardappelsoep zit vol umami
kooktijd45 minutesminutes
oventijd20 minutesminutes
ingrediënten
4elextra vergine olijfolie + extra om erover te sprenkelen
1ui,in dunne ringen
2tenenknoflook,geperst
500gaardappels,iets kruimig, geschild, in 1 cm-blokjes
1elrozemarijn,naaldjes gerist en fijngesneden + extra voor erover
2lkippenbouillon
80gkorst van parmezaanse kaas
800glimabonen,afgespoeld en uitgelekt
± 100gfijngesneden boerenkool,zonder harde nerven
½bosje bladpeterselie,blaadjes geplukt en fijngesneden
130glicht oudbakken zuurdesembrood,zonder korst, in 2 cm-stukjes
40gparmezaanse kaas,fijngeraspt + extra voor erbij
¼tlchilivlokken
instructies
Verhit 3 el olijfolie in een grote soeppan op matig tot hoog vuur. Bak de ui, knoflook en aardappels al omscheppende 4-5 min. tot de ui glazig is. Voeg de rozemarijn toe en bak nog 1-2 min. Voeg de bouillon en de kaaskorst toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 25-30 min. trekken onder af en toe roeren.
Voeg de bonen toe en verwarm de soep nog ± 5 min. tot de aardappels gaar zijn.
Haal de kaaskorst eruit. Roer de boerenkool en peterselie erdoor.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een grote bakplaat in en bekleed met bakpapier. Schep in een grote kom de broodblokjes om met de parmezaanse kaas, chilivlokken, wat zout en peper en de resterende el olijfolie. Spreid uit op de geprepareerde bakplaat en rooster in 15-20 min. goudbruin en knapperig. Neem de parmezaancroutons uit de oven.
Schep de soep in kommen en bestrooi met de parmezaancroutons, nog wat rozemarijn en extra parmezaan. Besprenkel met olijfolie en serveer.