aantal 4 |
bijgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst |
frans |
glutenvrij, vegetarisch
Maak de gratin ½ dag eerder klaar t/m stap 2. Dek goed af en bewaar in de koelkast. Bak op de dag van serveren af.
kooktijd15 minutesminutes
oven1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour45 minutesminutes
Kookgerei
ovenschaal van ± 22x15 cm, goed ingevet
ingrediënten
140mlmelk
120mlslagroom
2bosjes basilicum
60gParmezaanse kaas,geraspt
400giets kruimige aardappels,geschild, in ½ cm-schijfjes
250gflespompoen,geschild, in halve maantjes van ½ cm dik
25 gboter, in vlokjes
instructies
Verwarm de oven voor op 150°C. Pureer de melk met de slagroom en bijna alle basilicum. Roer 30 g van de parmezaan erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de helft van de aardappelplakjes iets overlappend over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en schenk er een beetje van het melkmengsel over. Verdeel de helft van de pompoenschijfjes erover, bestrooi met zout en peper en schenk er weer wat van het melkmengsel over. Maak zo nog een laag aardappelschijfjes en een laag pompoenplakjes en schenk er zoveel van het melkmengsel over tot de aardappel net onderstaat.
Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en verdeel de boter in vlokjes over de bovenkant. Bak bovenin de oven in ± 1 uur en 30 min. gaar en goudbruin. Bestrooi voor het serveren met de overgebleven basilicum.
Voedingswaarde:
calorieën: 258kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 16g
|
koolhydraten: 19g
auteur: delicious.
Recept: Dosia Brewer, Hester de Goede Fotografie: Jeroen van der Spek Styling: Annemieke Paarlberg