De Italianen noemen 'm tiramisu alla mandorla pugliese. Maar wij zeggen: supernotige tiramisu met gekaramelliseerde amandelen en amandelcake. Ook fijn: helemaal glutenvrij!
kooktijd50 minutesminutes
oventijd + opstijven2 hourshours20 minutesminutes
Kookgerei
bakvorm van 20x20 cm, met bakpapier bekleed
±10 cm diepe schaal van ± 18 cm Ø
ingrediënten
75mlsterke espresso
75mlamaretto
cacaopoeder,om erover te strooien
amandelcake
90gamandelmeel
90gpoedersuiker,gezeefd
2eieren + 1½ eiwit
2elmaïzena,gezeefd
20gboter,gesmolten en wat afgekoeld
½elfijne kristalsuiker
gekaramelliseerde amandelen
50gamandelen,geroosterd
75gfijne kristalsuiker
mascarponeroom
2eidooiers + 1 eiwit
1elfijne kristalsuiker
500gmascarpone
instructies
Verwarm de oven voor op 180℃. Doe voor de amandelcake het amandelmeel met de poedersuiker en een snufje zout in een kom en klop door elkaar. Klop de 2 hele eieren erdoor, zodat je een dik en bleek mengsel krijgt. Spatel de maïzena en afgekoelde gesmolten boter vlug erdoor.
Klop in een andere kom 1½ eiwitten wit en schuimig. Strooi de ½ el kristalsuiker erover en klop tot zachte pieken. Spatel het eiwit voorzichtig door het amandelmengsel. Verdeel dit beslag over de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 18-20 min. goudbruin en tot de bovenkant terugveert als je er op drukt. Laat ± 10 min. afkoelen in de bakvorm, neem eruit en laat helemaal afkoelen op een rooster.
Strooi de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm 75 g suiker in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur en laat in 6-8 min. onder af en toe schudden goudbruin karamelliseren. Schenk de karamel over de amandelen en houd de bakplaat een beetje scheef tot alle amandelen met karamel bedekt zijn. Laat helemaal afkoelen en snijd in stukjes.
Klop intussen de 2 eidooiers voor de mascarponeroom met de suiker in een grote kom tot een bleek en romig mengsel. Klop in een andere kom het eiwit tot stijve pieken. Meng de mascarpone door het eidooiermengsel en spatel voorzichtig de eiwitten erdoor.
Meng in een kleine kom de koffie met de amaretto.
Snijd de cake in 4 lange rechthoeken en snijd elk stuk horizontaal door; je hebt nu 8 cakerepen. Leg 4 cakerepen op de bodem van de schaal. Sprenkel de helft van het koffiemengsel erover. Schep hierop de helft van de mascarponeroom en strooi hierover de helft van de karamelamandelen. Leg hierop de rest van de cakerepen, besprenkel ze met de rest van het koffiemengsel en verdeel de rest van de mascarponeroom en karamelamandelen erover. Laat de tiramisu minstens 2 uur maar liever een hele nacht opstijven.
Bestuif de tiramisu vlak voor serveren met cacaopoeder en strooi nog wat karamelamandelen erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 640kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 49g
|
koolhydraten: 32g
auteur: delicious.
RECEPT: NINO ZOCCALI, MATT MORAN, MATT PRESTON, JACI KOLUDROVIC, THE STUDD SIBLINGS | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: KIRSTEN JENKINS