Je kunt de trifle 1 dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Klop dan samen met de kardemom nog 1 zakje slagroomversteviger mee. De pistache-cranberrynoga koop je online.
kooktijd1 hourhour30 minutesminutes
oventijd + afkoelen en opstijven3 hourshours25 minutesminutes
Kookgerei
glazen (trifle)schaal van 2½ l inhoud
vierkante bakvorm van 15x15 cm of cakevorm van 25 cm, ingevet en bodem en zijkanten met bakpapier bekleed
staafmixer met hakbakje
ingrediënten
750mlcranberrysap
75gfijne kristalsuiker
9gelatineblaadjes,5 min. geweekt in koud water
600mlslagroom
1tlvanilla-extract
30gpoedersuiker,gezeefd
125gmascarpone
8gslagroomversteviger,1 zakje
1½-2tlgemalen kardemom
evt. 225 g pistache-cranberrynogain stukjes getrokken (of gebruik andere noga met noten)
pistachecake
25gpistachenoten
90gzelfrijzend bakmeel,gezeefd + extra om te bestuiven
3eieren
100gfijne kristalsuiker
10gboter,gesmolten en afgekoeld
topping
125mlcranberrysap
75gfijne kristalsuiker
15gpistachenoten,grof gehakt poedersuiker, om erover te strooien
instructies
Verwarm in een steelpan 200 ml cranberrysap en 75 g kristalsuiker op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur, knijp de gelatine uit en roer door het mengsel tot het is opgelost. Roer de rest van de 550 ml sap erdoor en schenk in de trifleschaal. Laat in 2-3 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Doe de 25 g pistachenoten voor de pistachecake met 25 g van het zelfrijzend bakmeel in het hakbakje van de staafmixer en hak de pistachenoten fijn. Klop de eieren in een kom met de mixer in 1-2 min. tot een dik en bleek mengsel. Klop de kristalsuiker er lepel voor lepel door en blijf 5-7 min. kloppen tot alle suiker is toegevoegd en opgenomen. Spatel er met een grote metalen lepel het pistachemengsel, de rest (65 g) van het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten boter door. Schenk het beslag in de bakvorm en bak de pistachecake ± 25 min. tot hij in het midden veerkrachtig aanvoelt. Laat 15 min. afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen. Snijd in ruitjes.
Klop de room met de vanille en de 30 g poedersuiker in en kom tot stijve pieken. Klop de mascarpone, slagroomversteviger en kardemom erdoor. Spatel tweederde van de noga erdoor. Schep de helft van de kardemomroom over de opgesteven cranberrygelei in de schaal, verdeel hierover de stukken pistachecake en schep de rest van de kardemomroom erover. Zet in de koel- kast tot serveren.
Verwarm voor de topping in een steelpan de 125 ml cranberrysap met de 75 g kristalsuiker op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat in ± 5 min. inkoken tot een siroop en laat volledig afkoelen.
Bestrooi de trifle vlak voor serveren met de pistachekruimels, de rest van de noga en eventueel wat poedersuiker. Sprenkel de siroop erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 668kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 39g
|
koolhydraten: 68g
auteur: delicious.
RECEPT EN BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS