De wildpaté maak je een dag eerder, zo wordt hij veel steviger en nóg lekkerder van smaak. Bewaar de rest van de paté afgedekt in de koelkast (max. 4-5 dagen) of in de diepvries (max.1 maand).
kooktijd45 minutesminutes
oventijd + rusten1 dayday1 hourhour
Kookgerei
keukenmachine of staafmixer met hakmolen
cakevorm (20 cm)
ingrediënten
3uien
1elolijfolie
150mlrode port
75ghalfzoete geleisuiker
500gwildzwijnpoulet
250gvetspek in blokjes,koud
1kleine appel,bijv. elstar
1ei
1elbloem
4elmadeira
1elappelstroop
½tlgemalen kaneel
¾tlgemalen nootmuskaat
blaadjesvan 6 takjes tijm
4sneden wit casinobrood
instructies
Snijd de uien in halve ringen. Verhit in een sauspan de olijfolie. Bak de uiringen in ± 8 min. zacht. Voeg de port en de geleisuiker toe en breng aan de kook. Kook de jam goed borrelend 2 min.
Neem de pan van het vuur. Schep de jam in een schoon potje en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Maal het wildzwijnpoulet in de keuken- machine fijn en doe in een kom. Maal de spekblokjes apart fijn en doe bij het gemalen vlees. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en rasp grof. Voeg de appel, het ei, de bloem, madeira, stroop, kaneel, nootmuskaat, tijmblaadjes, 10 g zout en peper naar smaak toe. Meng het patémengsel goed.
Maak het bakpapier vochtig en bekleed de vorm ermee. Schep het patémengsel erin, strijk glad en dek af met het overhangende bakpapier.
Zet de cakevorm in de braadslee. Schenk tot halverwege de cakevorm heet water in de braadslee (au bain-marie). Bak de paté zo in 1 uur gaar in de oven.
Neem de cakevorm uit het warmwaterbad. Schenk overtollig vet uit de vorm en laat de paté afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast, liefst 1 dag zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Rooster het brood. Geef de paté met de toast en uienrelish erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 693kcal
|
eiwit: 38g
|
vet: 35g
|
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI