De twist in deze Waldorf salade zit ’m deze keer niet in de ingrediënten, maar in de manier waarop hij wordt gemaakt: warm! De bleekselderij, appels en druiven gaan eerst de oven in.
kooktijd20 minutesminutes
oventijd55 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
1hele bleekselderij
drup olijfolievoor het invetten
2granny smith appels,geschild, in 8 partjes
½tros rode pitloze druiven
dressing
2tenenknoflook,fijn geraspt
3elappelazijn
6elwalnootolie of lekkere olijfolie
topping
50gwalnoten,grof gehakt
1tlkorianderzaad
½citroen
75gcrème fraîche
rasp van 1 biocitroen, sap van ½ citroen
1stronk witlof,in fijne reepjes
50groquefort
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de selderijstengels aan de bolle kant, dan ben je de harde draden kwijt. Breng een grote pan (gebruik een braadslee, daar passen ze mooi in) met gezouten water aan de kook. Blancheer de selderijstengels hierin 5 min., schep ze met de schuimspaan eruit en laat ze uit- lekken op een schone, geurloze theedoek.
Leg de selderijstengels in een met een drup olie ingevet bakblik, verdeel de partjes appel ertussen. Klop voor de dressing de geraspte knoflook met de appelazijn en olie en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Kwast de selderij en appel royaal in met de dressing, maar hou ook wat over voor straks.
Rooster de appel en de bleekselderij (afhankelijk van de dikte van de stronk) in 30-55 min. net beetgaar en tot de topjes gaan kleuren. Kwast de druiven ook in met de dressing en bak ze het laatste kwartier mee op de groenten in de oven.
Rooster intussen alle noten met het korianderzaad knapperig in een droge koekenpan. Zet opzij.
Breng de crème fraîche op smaak met citroenrasp, een drup citroensap, peper, zout en een drup koud water om het iets losser te maken.
Haal de schaal uit de oven. Kwast de laatste dressing over de groenten en fruit heen. Schep er in lepels crème fraîche over en bestrooi met walnoten, korianderzaad, dunne reepjes rauwe witlof en verkruimelde roquefort. Serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 530kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 43g
|
koolhydraten: 23g
auteur: delicious.
RECEPT: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: BART STUART