Joris Bijdendijk gaat voor 'oomph' in zijn gerechten. Ofwel: vitaliteit in een gerecht, de punch. Deze kipschnitzel met kappertjes is daar een goed voorbeeld van. Oh, en een tip: Verkruimel eventueel nog wat feta over de salade.
kooktijd45 minutesminutes
ingrediënten
700grode kool,± 1 kleine kool, dun geschaafd op de mandoline of met scherp mes in dunne reepjes gesneden
3elciderazijn
3elextra vierge olijfolie
1rode appel,ongeschild, in dunne reepjes
± 30 g platte peterselie,fijngesneden
4kleine kipfilets
6elmayonaise
1gekonfijte citroen,zonder vruchtvlees, schil in reepjes
150gpanko
150groomboter
3elgezouten kappertjes,afgespoeld
instructies
Meng de rode kool in een ruime kom met ½ tl zout, de azijn en 2 el olijfolie en masseer de kool met je handen tot deze zacht is en in volume geslonken. Meng de appel en ± 20 g van de peterselie erdoor. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Leg een kipfilet tussen 2 stukken plasticfolie en sla met een deegroller plat tot een dikte van ± 1 cm. Herhaal met de overige kipfilets. Bestrooi de kip rondom met peper en zout.
Doe de mayonaise en gekonfijte citroenschil in een hoge beker en pureer glad. Doe de panko in een diep bord. Bestrijk een kipschnitzel rondom met de citroenmayonaise en haal dan door de panko en druk een beetje aan. Herhaal met de rest van de schnitzels.
Verhit 25 g boter en 1 el olijfolie in een ruime koekenpan en bak 2 schnitzels in ± 8 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Neem uit de pan en houd warm onder een deksel of aluminiumfolie. Bak zo ook de rest van de schnitzels.
Laat de rest van de boter smelten in een steelpan. Wals de boter rond in de pan en laat zachtjes koken totdat de eiwitten bruin zien en de boter nootachtig ruikt. Voeg de kappertjes en peterselie toe en laat nog 1 min. zachtjes meekoken. Schenk de nog hete bruine boter over de kipschnitzels en serveer met de rode koolsalade.
Voedingswaarde:
calorieën: 864kcal
|
eiwit: 34g
|
vet: 64g
|
koolhydraten: 33g
auteur: delicious.
GEZOUTEN KAPPERTJES Kappertjes zijn ingemaakte bloemknoppen van de kappertjesplant. Kappertjes die zijn ingelegd in ‘droog’ zout worden gezouten kappertjes genoemd. De smaak is hartig met een licht bloemige, fruitige ondertoon. Ze zijn steviger dan kappertjes op azijn en minder zuur.RECEPTEN: HESTER DE GOEDE, BEREIDING: OSCAR DE LINT, STYLING: MAAIKE KOORMAN, FOTOGRAFIE: SASKIA OSNABRUGGE