aantal 8 |
dessert, gebak, taart, zoet |
feestelijk, kerst |
caribisch, frans |
Rhum savarin staat garant voor een tropisch feestje, dus bak ook snel zo’n vrolijke krans vol tropisch fruit. Neem voor een citrusvariant limoncello in plaats van rum. Nog zo'n overheerlijke zomertaart van Rutger: plaattaart met frambozen, aardbeien en meer!
kooktijd30 minutesminutes
rijzen + oven1 hourhour40 minutesminutes
totale tijd2 hourshours10 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: savarinvorm (of een rijst-randvorm) van 22-24 cm Ø, ingevet
ingrediënten
250gpatentbloem
7ggedroogde gist(1 zakje)
15gsuiker
½tlzout
140mlmelk,lauwwarm
3eieren,op kamertemperatuur
75gboter,op kamertemperatuur
rumsiroop
½vanillestokjein de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
250gsuiker
150mldonkere rum
topping
250mlslagroom
40gsuiker
½vanillestokje,in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
125gmascarpone
200-300gtropisch fruit als ananasmango, papaja en carambola, schoongemaakt
40ggrof kokosschaafsel,geroosterd
instructies
Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in een kom en kneed 6-8 min. met een mixer met deeghaken of standmixer met platte menghaak. Voeg halverwege het kneden de boter toe. Het deeg is erg zacht en plakkerig, dat hoort zo.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
Dek de vorm af met plasticfolie en laat het deeg 45-60 min. rijzen op een warme en tochtvrije plek.
Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Bak de savarin in 30-40 min. goudbruin. Haal de savarin na het bakken uit de vorm en laat ‘m afkoelen op een rooster.
Snijd intussen voor de siroop met een dunschiller de gekleurde schil van de citroen en de sinaasappel en doe ze in een pan. Voeg zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte halve stokje samen met de suiker en 350 ml water toe aan de pan. Breng alles aan de kook en laat de siroop 1 min. door- koken, zodat alle suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en roer de rum door de suikersiroop. Laat de siroop afkoelen. Verwijder het vanillestokje en de citrusschil.
Schenk de helft van de suikersiroop in de vorm en leg de afgekoelde savarin daarin terug.
Prik de savarin met een satéprikker meerdere malen in. Besprenkel met de rest van de siroop en laat 10-15 min. staan. Stort dan de savarin voorzichtig op een bord.
Doe voor de topping de slagroom en de suiker in een kom en klop stijf. Voeg het vanillemerg en de mascarpone toe en klop tot het mengsel stevig is. Doe in een spuitzak met kartelspuitmondje van 1 cm en garneer de savarin.
Maak de rhum savarin af met het verse fruit en bestrooi met het geroosterde kokosschaafsel.
Voedingswaarde:
calorieën: 587kcal
|
eiwit: 8g
|
vet: 30g
|
koolhydraten: 59g
auteur: delicious.
RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING.TIP Gebruik verschillende (kartel) spuitmondjes om de savarin mee op te spuiten, dat geeft een speels effect.