aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
hollands |
lactosevrij, vegan
Wonderbaarlijk hoe eenvoudig je in de buurt kunt komen van de umami-smaak van spek. Deze knolselderij-‘spekjes’ hebben een lekkere bite en smaken heerlijk hartig.Deze gehaktbal is ook helemaal vegan!
kooktijd30 minutesminutes
marineren10 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
ingrediënten
1kleine knolselderij,schoongeboend
150mlolijfolie
1teentjeknoflook,geraspt
2-3elsojasaus
2volle tlwitte miso
2-3tlgerookte-paprikapoeder
1elgedroogde oregano
400gaardappels
250gtuinerwtjes
150gpostelein,grof gehakt
rasp van 1biocitroen
evt. 1 bakje tuinkers
instructies
Schil de knolselderij met een dunschiller. Bewaar alle schillen/plakken, ook de buitenkant: dit wordt je spek of spekjes.
Schaaf ± 1 kwart van de knolselderij* op dezelfde manier in plakken. Doe in een kom met 50 ml olijfolie de knoflook, sojasaus, miso, gerookte-paprikapoeder en gedroogde oregano. Laat minimaal 10 min. marineren of 30 min. als je de tijd hebt.
Schil intussen de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ± 15 min. gaar in water met zout. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd de tuinerwtjes toe. Giet af. Stamp de aardappels grof met de erwtjes en meng de postelein erdoor, samen met het citroenrasp en de rest van de olijfolie. Breng op smaak met zout.
Bak terwijl de aardappels koken de knolselderijplakjes op halfhoog vuur in ± 5-10 min. goudbruin in de koekenpan.
Geef het knolselderijspek bij de stamppot. Bestrooi evt. met nog wat tuinkers.
Voedingswaarde:
calorieën: 530kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 38g
|
koolhydraten: 36g
auteur: delicious.
* De rest van de knolselderij gebruik je niet in dit recept. Bewaar ingepakt in plasticfolie en gebruik later. RECEPTEN: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE EN STYLING: HOMECOOKING DEPT. | BEREIDING: BART STUART.