aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
pasen |
|
glutenvrij
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
kooktijd30 minutesminutes
oven45 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
4grote of 8 kleinere paarse aardappels(vitelotte)
1tlolijfolie,om in te bakken
250-300gwarmgerookte zalmfilet
500gzuurkool,uitgelekt
75mlwitte wijn
½bosjedille
200mlcrème fraîche + evt. extra voor erbij
60ggruyère,geraspt
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de aardappels in met wat van de olie en zout. Gaar ze ± 40 min. in het midden van de oven.
Kook intussen de zuurkool met de wijn afgedekt in ± 20 min. zachtjes gaar.
Snijd 2 takjes dille fijn. Laat de zuurkool uitlekken en meng met 125 ml crème fraîche, de helft van de gruyère en de dille. Breng op smaak met peper en zout.
Neem de aardappels uit de oven en maak een snee over de lengte, maar snijd niet helemaal door. Schep wat aardappel- kruim los en verdeel de rest van de crème fraîche erop. Verdeel de zuurkool erover en leg op elke aardappel een stuk zalmfilet. Zet nog ± 5 min. terug in de oven. Bestrooi met de rest van de kaas en dille, zoutvlokken en wat versgemalen peper. Geef er evt. wat extra crème fraîche bij.