17 maart is het Saint Patrick’s Day, de Ierse nationale feestdag, vergelijkbaar met onze koningsdag. Een goede reden om Irish stew op tafel te zetten. Dol op slow food? Duik dan in deze lijst met 14x heerlijke stoofgerechten.
kooktijd45 minutesminutes
(st)oven2 hourshours35 minutesminutes
totale tijd3 hourshours20 minutesminutes
ingrediënten
klontje boter
400glamsvlees in blokjes van ± 11⁄2 cm(ik neem lamsbout)
1grote ui,gesnipperd
3stengels bleekselderij,in stukjes
2preien,in ringen
1pastinaak,geschild en in blokjes
2wortels,geschild en in blokjes
1⁄2 koolraap,geschild en in blokjes
11⁄4 -11⁄2 l lams- of kippenbouillon
een paar takjes tijm
2laurierblaadjes
100ggerst of Alkmaarse gort
1bosje peterselie,fijngesneden
dumplings
175gzelfrijzend bakmeel
3elfijngehakte peterselie + extra
75gboter,maar als het kan liever geraspt niervet (suet)
2-3elijswater
75gcheddar of oude kaas,geraspt
instructies
Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de blokjes lamsvlees toe en bak ze rondom bruin. Voeg dan alle groenten toe, schep ze al roerbakkend om en laat ze ± 15 min. meebakken. Voeg royaal zout en peper toe.
Blus af met de bouillon en giet er zoveel bij dat alles ruim onder staat. Doe de tijm en laurier erbij.
Breng de inhoud van de pan aan de kook, draai het vuur laag en laat 11⁄2 -2 uur sudderen. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Voeg als de stoof bijna gaar is, zeg 20 min. voor het serveren, de gerst toe. Kook die nog even mee tot hij bijna gaar is.
Maak intussen de dumplings. Meng het bakmeel met de peterselie, versgemalen peper en zout. Wrijf de boter erdoor. Voeg drup voor drup zoveel ijswater toe tot je een samenhangende bal deeg hebt die niet meer aan de kom plakt. Kneed heel kort om de gluten niet wakker te maken. Vorm er 12 bollen van.
Haal de deksel van de pan en leg de dumplings in een cirkel over de stoof. Bestrooi ze met de kaas.
Zet de pan zonder deksel 30 min. in de hete oven of tot de dumplings goud-bruin en van boven knapperig zijn. Bestrooi met peterselie en dien op in de pan.
Voedingswaarde:
calorieën: 744kcal
|
eiwit: 35g
|
vet: 38g
|
koolhydraten: 61g
auteur: delicious.
RECEPT EN TEKST: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: BART STUART.