aantal 8 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, feestdagen, feestelijk, herfst, kerst, najaar, weekend, winter |
frans |
Kip is een echte wereldreiziger die alle smaken aankan. Deze keer gaan we voor elegant doch robuust Frans comfort food. Voor frisse herfstdagen, donkere decemberdagen en alle andere moment waarop je een bord troost-eten kunt gebruiken!Zin in meer comfy kip? Ga voor deze gesmoorde dijen met linzen!
voorbereiding15 minutesminutes
kooktijd3 hourshours
stoven3 hourshours
totale tijd6 hourshours15 minutesminutes
ingrediënten
500mlpinot noir of andere lichte rode wijn
250mloloroso sherry*
200ggedroogde pruimen,ontpit
1grote peen,in plakken
2selderijstengels,in dikke plakken
1ui,in parten
5teentjesknoflook,geplet
400gsjalotten
1elzwarte peperkorrels
2gedroogde laurierblaadjes
10takjes verse tijm + extra
1kg ruimkippenbouten of kippendijen, met bot en vel
200gontbijtspek,in reepjes
60mlbrandy
40gbloem
500mlkippenbouillon
100gboter,in stukjes
1elbasterdsuiker
2elolijfolie
300gchampignons
2elfijngesneden peterselie
vers brood,voor erbij
instructies
Doe de pinot noir, sherry, pruimen, wortel, selderij, ui, 3 knoflook tenen, 3 sjalotten, de peperkorrels, laurier, tijm en wat zout in een wijde pan. Breng aan de kook en laat daarna afkoelen. Doe de stukken kip in de afgekoelde marinade met pruimen en groente in de pan, dek af en laat ± 3 uur marineren.
Haal de kip daarna uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bewaar de marinade met groente en pruimen. Verhit een stoofpan op middelhoog vuur, voeg het spek toe en bak al roerende 3-4 min. tot het vet eruit loopt. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de kip in delen in de pan en bak in ± 3 min. per kant bruin. Voeg nu de rest van de knoflook toe, schep de groente en pruimen uit de marinade en voeg ook toe aan de pan. Bak al omscheppende ± 6 min. Voeg daarna de brandy toe – doe de afzuigkap uit! – steek aan met een lucifer en wacht tot de vlam dooft. Voeg de bloem toe, roer goed en voeg beetje bij beetje de kippenbouillon en bewaarde marinade toe. Stoof in 2-3 uur botermals en gaar op heel laag vuur of op de laagste stand in een slow cooker.
Smelt 50 g boter in een koekenpan en voeg de rest van de sjalotten en de suiker toe en laat op middelhoog vuur in ± 5 min. karamelliseren. Voeg 125 ml water toe en laat ± 10 min. inkoken.
Smelt de rest van de boter in een koekenpan, voeg de olie toe en bak de champignons goud-bruin in ± 5 min. Voeg nu het bewaarde spek, de sjalotten met aanhangende saus, en champignons toe aan de pan en warm nog even door. Bestrooi met de rest van de tijm en peterselie. Geef er vers brood bij.
Voedingswaarde:
calorieën: 650kcal
|
eiwit: 25g
|
vet: 43g
|
koolhydraten: 26g
auteur: delicious.
*Oloroso sherry is een droge, volle sherry. Donkerder en sterker van smaak, beetje zoeter en notig.RECEPT: MATT PRESTON | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.