Fruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie. Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
marineren10 minutesminutes
totale tijd50 minutesminutes
ingrediënten
2Libanese flatbreads
1elextra vergine olijfolie
1⁄2tlsumak*
1tldukkah + extra voor erover
zeezoutvlokken
2snackkomkommersin schijfjes
3groene tomatenin schijfjes
6gemengde radijsjesin dunne schijfjes
100gfetaverbrokkeld
1bosje korianderblaadjes fijngesneden
zoetzure watermeloen
1kgwatermeloengeschild, in 3 cm-stukken
110gfijne kristalsuiker
250mlappelciderazijn
2laurierblaadjes
1/2tlkorianderzaad
1/2tlzwarte peperkorrels
6kardemompeulen
4dunne reepjesbiosinaasappelschil
1/2habaneropeper of madame jeanette
avocadocrème
140gGriekse yoghurt
1/2avocadoin blokjes
1bosje korianderblaadjes geplukt
1elextra vergine olijfolie
instructies
Doe de watermeloen in een kom. Doe alle overige ingrediënten voor de zoetzure watermeloen in een kleine steelpan. Verwarm ze onder af en toe roeren 5-6 min. tot de suiker is opgelost. Laat het azijnmengsel volledig afkoelen. Schenk over de meloen. Zet 20 min. in de koelkast en laat licht intrekken.
Giet af; het azijnmengsel heb je niet meer nodig. Zet de watermeloen tot gebruik in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Leg de flatbreads op een grote bakplaat en besprenkel met de olie. Bestrooi met sumak, dukkah, zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Bak ze 7-8 min. bruin en knapperig. Laat afkoelen en breek in stukken.
Doe alle ingrediënten voor de avocadocrème in een mengbeker en pureer ze met een staafmixer tot een gladde dressing.
Spreid vlak voor serveren de avocadocrème uit over een schaal. Verdeel de komkommer, tomaten, radijsjes en watermeloen erover. Bestrooi met zeezoutvlokken, versgemalen zwarte peper en nog wat dukkah. Verdeel de feta en koriander erover. Serveer direct met het knapperige flatbread.
Voedingswaarde:
calorieën: 265kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 9g
|
koolhydraten: 38g
auteur: delicious.
*Sumak is poeder van de zuurbes, te koop in de ruim gesorteerde super- markt en winkels met Midden-Oosterse producten. Vervang evt. door wat citroenrasp.RECEPTEN, BEREIDING: GEORGIE ESDAILE | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKENS.