aantal |
dessert, taart |
familietijd, feestelijk, weekend |
|
Grieks of Bulgaars, stand, roer of rechtstreeks van de boer: bijna iedereen heeft wel yoghurt in huis voor in de muesli of een smoothie. Ons idee: doe die yoghurt ook eens in taart voor een romige én toch fris-zure touch.
voorbereiding45 minutesminutes
kooktijd30 minutesminutes
uitlekken3 hourshours
totale tijd4 hourshours15 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: zeef, kaasdoek of schone theedoek, ronde bak- of springvorm van 20 cm Ø, ingevet
ingrediënten
750gGriekse yoghurt
300gfijne kristalsuiker
sap en rasp van 1 biocitroen
180gzachte boter + extra voor invetten
4eieren,gesplitst
1tlvanille-extract
250gzelfrijzend bakmeel,gezeefd
½tlbakpoeder,gezeefd
instructies
Maak eerst de hangop. Bekleed een zeef met kaasdoek of theedoek en hang boven een kom. Schep 550 g van de yoghurt in de zeef. Laat dit 2-3 uur uitlekken in de koelkast. De uitgelekte vloeistof heb je niet meer nodig.
Verwarm intussen 120 g van de suiker met het citroensap in een kleine steelpan op matig vuur tot het kookpunt. Draai het vuur laag en laat de suiker onder af en toe roeren in 7-8 min. oplossen, zodat je een dikke citroensiroop krijgt. Voeg een kwart van de citroenrasp toe, neem van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de boter met de resterende 180 g suiker in ± 8 min. licht en romig. Klop de eidooiers er een voor een goed door.
Spatel de rest van de citroenrasp, de vanille en de resterende 200 g yoghurt erdoor.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Voeg toe aan het yoghurtmengsel en spatel voorzichtig door elkaar.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel ze in 2 delen voorzichtig door het yoghurtmengsel.
Schenk het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 min. of tot hij goudbruin is en een in het midden ingestoken houten satéprikker er schoon of met wat kruimels er uitkomt.
Laat de cake in de bakvorm 10 min. afkoelen, stort hem op een rooster, bedruppel met wat citroensiroop en laat verder afkoelen.
Bestrijk de afgekoelde cake royaal met hangop en sprenkel de rest van de citroensiroop erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 507kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 27g
|
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
RECEPTEN GEORGIE ESDAILE, HELENA MOURSELLAS. FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH. STYLING KIRSTEN JENKINS.