aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd, weekend |
frans |
Onglet is een vrij zeldzaam stuk vlees, want elke koe heeft maar één (kleine) onglet. Wij eten deze klassieker uit de Franse bistrokeuken het liefst met friet (mét parmezaan!) en fris-kruidige salsa verde. En de allerlekkerste friet maak je natuurlijk zelf. Wij geven tips & tricks voor superknapperige, homemade friet.
totale tijd50 minutesminutes
ingrediënten
1elrozemarijnnaaldjesfijngesneden
2tenenknoflookfijngesneden
200mlolijfolie
1kglonghaas*
zonnebloemolieom in te frituren
600gfrietzelfgemaakt of uit het vriesvak**
80gparmezaanse kaasvers geraspt
geroosterde trostomaatjesvoor erbij
ook nodig
aluminiumfolie
keukenpapier
Voor de salsa verde
1elkappertjesafgespoeld en uitgelekt
3ansjovisfilets in olieuitgelekt
1eldijonmosterd
20gmuntblaadjes
20gplatte peterselieblaadjes
40gbasilicumblaadjes + extra voor garneren
2elcitroensap of rodewijnazijn
instructies
Meng de rozemarijn, de helft van de knoflook en 2 el olijfolie in een kom. Breng op smaak met zout en peper en bestrijk de longhaas ermee. Dek af en marineer minstens 15 min.
Meng voor de salsa verde de kappertjes, ansjovis, mosterd en de rest van de knoflook goed in een kleine keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg de kruiden, citroensap en de overige 160 ml olijfolie toe en maal tot een pasta. Zet weg.
Verhit een grillpan voor op hoog vuur of steek de barbecue aan. Gril het vlees 5 min. per kant voor medium rare of naar wens langer (let op, longhaas kan erg taai worden als je het te lang grilt). Neem van het vuur en laat 10 min. onder aluminiumfolie rusten.
Vul intussen een grote pan voor de helft met de zonnebloemolie en verhit het voor op 190.C (een blokje brood bakt hier in 30 sec. goudbruin in). Frituur de friet goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier en schep ze om met de parmezaanse kaas. Snijd de steaks in dunne plakjes en schep de salsa verde erover. Serveer met de friet, tomaatjes en extra basilicumblaadjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Bestel longhaas tijdig bij de slager. Vervang ze evt. door biefstuk.**Onglet is hier bekend als longhaas. Heel mals rundvlees, dat je medium serveert.Recepten: Valli Little & Warren Mendes. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan. Bewerking: Bas Robben