De zuppa inglese met gekaramelliseerde vijgen is één van de desserts uit de Italiaanse dessert hemel. Om je vingers bij af te likken!!
Voorbereiding1 hourhour
Kooktijd40 minutesminutes
opstijven6 hourshours
Totale tijd7 hourshours40 minutesminutes
Kookgerei
standmixer met garde
bakvorm van 20x30 cm, ingevet, bekleed met bakpapier
trifleschaal van 1.5 l of grote glazen kom
Ingrediënten
300mlslagroomopgeklopt
crema paticceria
500mlmelk
1vanillestokjein de lengte doorgesneden, zaadjes eruit geschraapt
4eidooiersvan eieren (L)
110gwitte basterdsuiker
35gbloem
cake
3eierenL
120gwitte basterdsuiker
rasp van ½biocitroen
120gbloem
50gbotergesmolten en afgekoeld + extra om mee in te vetten
gekaramelliseerde vijgen
95gvloeibare honing
1elrietsuiker
rasp en sap van 1biosinaasappel
10vijgenin de lengte gehalveerd
160mlrum
Instructies
Breng voor de crema pasticceria de melk, het vanillestokje + de zaadjes bijna aan de kook in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Klop de eidooiers en suiker met de standmixer met garde tot licht en romig en verdubbeld in volume. Klop de bloem er goed door. Voeg de hete melk langzaam toe aan het eimengsel en roer door. Giet alles door een zeef in een schone pan. Kook, onder voortdurend roeren, op middelhoog vuur tot het mengsel begint te binden. Schenk in een kom en dek af met vel plasticfolie direct op de crema. Laat afkoelen tot gebruik.
Verwarm voor de cake de oven voor op 170°C. Doe de eieren, suiker en citroenrasp in de kom van de standmixer en klop ± 10 min. tot licht van kleur, schuimig en in volume verdrievoudigd. Spatel voorzichtig de bloem erdoor en daarna de boter. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het oppervlak glad met een spatel. Bak ± 20 min. tot goudbruin en een satéprikker in het midden er schoon uitkomt. Laat in de bakvorm afkoelen.
Verhoog de oventemperatuur naar 180°C. Meng voor de vijgen de honing, suiker, sinaasappelrasp en het -sap in een middelgrote kom. Voeg de vijgen toe en meng voorzichtig tot ze bedekt zijn. Leg de vijgen met het snijvlak omhoog op een bakplaat. Schenk het honingmengsel erover en rooster ± 20 min., zet dan opzij om af te koelen. Leg de vijgen op een bord en bestrooi licht met zout. Giet het bakvocht in een pan en voeg de rum toe en verhit op hoog vuur. Kook 2-3 min. tot er 2 el siroop overblijft. Zet opzij.
Leg, om de trifle op te bouwen, een stuk cake op de bodem van de trifleschaal. Bedruppel met ¹/³ van het rummengsel en verdeel er ¹/³ van de crema pasticceria over. Schik ¹/³ van de vijgen erop met de snijvlakken naar buiten. Herhaal dit proces nog twee keer met de rest van de ingrediënten. Zet de trifle minstens 1 uur of een hele nacht in de koelkast.
Verdeel vlak voor het serveren de opgeklopte room erover en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 512kcal
eiwit: 8g
vet: 24g
koolhydraten: 56g
auteur: delicious.
Recepten: Janina Allende, Federica Andrisani, Orazio D'ella, Ashley Kent, Rosa Mitchell, Alessandro Pavoni, Nino Zoccali, Fotografie: Chris Court, Styling: David Morgan