Hartige churros zijn samen met een frisse salade een heerlijke familiefavoriet. Bereid het churrosbeslag voor en leg de zak met beslag in de koelkast. Heb je churro's over? Ze zijn ook lekker als toetje of tussendoortje. Bestrooi ze met suiker en een beetje kardemom of kaneel, en serveer ze met een bol roomijs als dessert.15x makkelijk toetje in een glas – want je hebt niet altijd zin in een bakproject
Kooktijd35 minutesminutes
Totale tijd35 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: spuitzak van kartelmond van 1 cm Ø
Ingrediënten
150gzoete aardappel
60gboter
1tlvenkelzaad,gevijzeld
125gbloem,gezeefd
2eieren
olie,om in te frituren
1buisje saffraanà 0,05 g, verkruimeld
2elcitroensap
3elextra vierge olijfolie
250gcannellinibonen,blik (uitgelekt en afgespoeld)
handvolkruiden: kervelbieslook en/of koriander evt. aioli, voor erbij
Instructies
Schil de zoete aardappels en rasp ze fijn. Breng in een steelpan de boter met het venkelzaad en 150 ml water tegen de kook. Voeg in één keer de bloem toe en roer met een houten lepel tot het deeg als een bal van de pan komt.
Neem de pan van het vuur. Roer een voor een de eieren door het beslag. Roer stevig door en voeg pas het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgeno- men. Schep er de zoete aardappelrasp door. Breng op smaak met zout.
Verhit in een (frituur) pan de olie tot 180°C. Week intussen de saffraan 2 min. in 2 tl heet water. Schep het beslag in de spuitzak.
Spuit het deeg boven de pan in de hete olie. Knip met een natte schaar het deeg na 5-6 cm steeds af. Bak de churros in porties in 3-4 min. goudbruin en krokant.
Klop een dressing van de saffraan met het weekvocht, het citroensap, de olijfolie, zout en peper. Meng de bonen met de kruiden en de dressing en verdeel over 4 borden.
Schep de churros met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met wat zout en leg ze bij de salade. Geef er evt. wat aioli bij.