aantal 500 | bijgerecht | | hollands |
Zelf mayonaise maken is het allerlekkerst en helemaal i.c.m. zelfgebakken frieten. Van die dikke frieten natuurlijk. Cook&Chemist Eke Mariën en Jan Groenewold gaven ons ooit hun recept voor mayonaise. Dit recept delen we vandaag met jullie.
Kooktijd:30 minuten
Totale tijd:30 minuten
In de olie: niet elke olie is geschikt om mayonaise mee te maken. Prima zijn arachide-, zonnebloem- en maïsolie: geraffineerde plantaardige oliën die niet dik zijn of stollen bij kamertemperatuur. Ongeraffineerde olie zoals extra vierge olijf- of notenolie is minder geschikt, want die zorgt na een paar uur voor langzame schifting.
Dol op de smaak van olijfolie? Voeg dan een scheutje van deze olie toe aan geraffineerde olie. Veel extra vierge olie is trouwens te sterk van smaak om er een lekkere mayonaise mee te maken. Spelen met smaak kan door veranderingen aan te brengen in de basis. Bijvoorbeeld door bouillon of ingekookt sinaasappelsap te gebruiken in plaats van mosterd. Ook kun je olie een lekkere smaak geven door een kruid, groente of specerij samen met de olie te pureren.
Interview: Marion de Boer. Recepten en moleculaire informatie: Eke Mariën en Jan Groenewold. Bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Laura Jongeneel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | zelf mayo maken