Verpakt in knapperig bladerdeeg en in combi met paddenstoelen en mascarpone is zalm nóg lekkerder. Helemaal de bom met een saus van wijn, boter en verse kruiden erover.Liever zonder korstje? Ga voor deze gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Kooktijd45 minutesminutes
rusten + oven1 hourhour45 minutesminutes
Totale tijd2 hourshours30 minutesminutes
Ingrediënten
20gboter
1tlextra vergine olijfolie
2sjalotten,fijngesneden
300ggemengde paddenstoelen,fijngesneden
120gmascarpone
rasp van 1biocitroen
1elfijngesneden dragon
1elfijngesneden bladpeterselie
1elfijngesneden bieslook
2rollen vers roomboterbladerdeeg
1kgzalmfiletmiddenstuk, zonder vel 1 ei, losgeroerd met 1 tl water
rucola,voor erbij
romige wittewijnsaus
50gkoude boterin blokjes + 15 g extra
1sjalot,fijngesneden
150mlwitte wijn
200mlvisbouillon
100mlslagroom
1elfijngesneden bladpeterselie
1elfijngesneden bieslook
Instructies
Verhit de 20 g boter en 1 tl olie in een koekenpan op matig vuur. Schep hierin de sjalotten 2 min. om, voeg de paddenstoelen toe en bak ze 10-12 min. tot bijna al het vocht is verdampt. Laat volledig afkoelen en roer de mascarpone, citroenrasp, kruiden en wat zout en peper erdoor.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg 1 rol uitgerold bladerdeeg op de bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak het in ± 20 min. goudbruin en knapperig. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen. Verdeel de helft van het paddenstoelenmengsel over de afgekoelde deegbodem, maar laat rondom een rand van 5 cm vrij, leg de zalm erop. Verdeel de rest van het paddenstoelenmengsel erover en bedek met de andere rol bladerdeeg. Stop de randen in onder de deegbodem. Kwast het bladerdeeg in met het losgeroerde ei en zet 30 min. in de koelkast.
Neem de zalm en croûte uit de koelkast en bak hem 30-35 min. in de hete oven. Schakel de oventemperatuur terug tot 180°C en bak de zalm en croûte in nog ± 10 min. goudbruin en knapperig. Neem uit de oven en laat 10 min. rusten voor serveren.
Maak intussen de wittewijnsaus. Smelt 15 g boter in een pan. Voeg de sjalot en witte wijn toe en breng aan de kook. Laat ± 4 min. inkoken tot eenderde. Voeg de bouillon en room toe en breng weer aan de kook. Draai het vuur wat lager en laat de saus op matig tot laag vuur 8-10 min. inkoken en dikker worden. Bind de saus door op hoog vuur de rest van de boter er blokje voor blokje door te kloppen met een garde; voeg telkens pas het volgende boterblokje toe als de saus weer helemaal glad is. Dit noem je monteren. Voeg de kruiden, zout en peper toe. Snijd de zalm en croûte in plakken en serveer met de wittewijnsaus en rucola.
Voedingswaarde
calorieën: 1021kcal
eiwit: 43g
vet: 75g
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
RECEPTEN: CORINNE PARKS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: DAVID MORGAN.