Heb je ooit zo'n grote cinnamon roll gezien? Dit is de droom van iedere kaneelbroodjesliefhebber. We maken deze variant extra feestelijk met amarene kersen en hazelnoten.
Voorbereiding1 hourhour
Kooktijd45 minutesminutes
rijzen2 hourshours
Totale tijd3 hourshours45 minutesminutes
Kookgerei
springvorm van 24 cm Ø, ingevet en met bakpapier bekleed
Ingrediënten
240lauwwarme melk
7ggedroogde gist,1 zakje
450gbloem
9gzout
35gsuiker
1ei,M
50gboter,op kamertemperatuur en in blokjes
vulling
100gboter,op kamertemperatuur
130gdonkerbruine basterdsuiker
1zakje vanillesuiker,8 g
3tlkaneel
2tlgemalen gember
¼tlgemalen kardemom
¼tlgemalen koriander
¼tlgemalen nootmuskaat
¼tlgemalen kruidnagel
100gamarene kersen,in kwarten
50gblanke hazelnoten,geroosterd en grofgehakt + extra om te versieren
topping
± 3 tl siroop uit de pot met amarenekersen
± 15 g poedersuker
5-10amarene kersen
Instructies
Doe de melk samen met de gist in een ruime kom en laat ± 10 min. staan of tot het gaat schuimen. Voeg dan de bloem, zout, suiker, ei toe en vorm er een samenhangend deeg van. Neem uit de kom en kneed 10 min. goed door met de hand (of gebruik een standmixer). Kneed er de boter blokje voor blokje door. Doe het deeg terug in de kom en laat afgedekt ± 1 uur rijzen of tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld.
Maak intussen de botervulling door in een kom met een mixer de boter, samen met beide suikers, de specerijen en een snuf zout luchtig te kloppen.
Rol het deeg uit tot een lap van 30 x 45 cm. Bestrijk het deeg met de botervulling en bestrooi met de hazelnoten en amarenekersen. Druk ze iets in de botervulling.
Snijd met scherp mes of pizzaroller het in 6 repen van 5 x 45 cm. Rol 1 reep op en leg in het midden van de springvorm. Neem een tweede reep en wikkel als een spiraal om de eerste reep heen. Maak de spiraal niet al te strak, het deeg moet ruimte krijgen om te rijzen. Maak zo alle repen op. Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek ± 45 rusten of tot het deeg weer in volume ongeveer is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 175°C en bak de XL cinnamonroll in ± 45 min. lichtbruin en gaar. Dek na ± 15 min. de bovenkant losjes af met aluminiumfolie zodat die niet te donker wordt. Een houten prikker die je in het midden steekt moet er droog of met een paar vochtige kruimels weer uitkomen.
Neem uit de oven en laat afkoelen. Maak de glazuur door de poedersuiker en amarenesiroop goed te mengen. Voeg eventueel wat extra poedersuiker toe als de glazuur te dun is of verdun de glazuur met wat extra siroop. Drizzle over de bovenkant en versier met de extra amarenekersen en hazelnoten.