aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
hollands |
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
Kooktijd30 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
1½kgaardappelskruimig, geschild en in stukken
75gboter
400gpaddenstoelenschoongeborsteld en in stukken
2tenenknoflookfijngesneden
400gsnijbieten/of palmkool, grof gesneden
250mlmelk
250gblauwaderkaasHollands, verbrokkeld
Instructies
Kook de aardappels in een laagje water met zout in 20 min. gaar. Smelt intussen 25 g boter en bak de paddenstoelen al omscheppend 4 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 min.
Smelt in een koekenpan 25 g boter. Schep de snijbiet en/of palmkool erdoor en smoor het blad naar wens beetgaar of helemaal gaar.
Verwarm de melk met de rest van de boter. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk tot smeuïge puree. Schep de snijbiet en/of palmkool erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot op 4 borden. Verdeel de paddenstoelen en verbrokkelde kaas erover en laat iedereen aan tafel zelf de paddenstoelen en kaas door de stamppot doen.