Rijst is misschien wel één van de simpelste ingrediënten die je kent. Het neemt veel smaakmakers op tijdens het koken, dé manier dus om een rijk en geurig gerecht als Turkse pilaf met lam van te maken.
Kooktijd1 hourhour
Rusten10 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
Ingrediënten
4elextra vergine olijfolie
1ui,fijngesneden
3tenenknoflook,fijngesneden
500gmager lamsgehakt
100gtomatenpuree
sap van 1biocitroen + 4 brede reepjes citroenschil
5elfijngesneden bladpeterselie+ extra om te bestrooien
300gbasmatirijst
500mlkippenbouillon
2tlgedroogde munt
2tlgemalen piment
1kaneelstokje
250mlGriekse yoghurt
3elpijnboompitten,geroosterd
geroosterde kerstomaatjes,voor erbij
Instructies
Verhit de olie in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak de ui en knoflook hierin al omscheppend 5-6 min.
Voeg het gehakt toe, draai het vuur hoog en bak het gehakt in 10-15 min. rul terwijl je het losmaakt met een pollepel. Voeg de tomatenpuree toe en schep 2-3 min. om. Voeg de citroenschil, peterselie en rijst toe. Schenk de bouillon erbij, doe de munt, specerijen en 1 tl zeezoutvlokken erbij en schep om.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de pilav afgedekt 25-30 min. tot alle bouillon is opgenomen. Neem van het vuur en laat 10 min. rusten. Roer intussen in een kom de yoghurt los met het citroensap en voeg wat zout en peper toe.
Neem de deksel van de pan en schep de rijst luchtig om met een vork. Verdeel over kommen en sprenkel het yoghurtmengsel erover. Bestrooi met peterselie, pijnboompitten en kerstomaatjes.