aantal 4 | salade, voorgerecht | zomer | hollands |
De Nederlandse tuinbonenoogst komt in juni op gang en duurt ongeveer twee maanden. Een goede tuinboon is gaaf en vertoont geen spikkels.Hoe kleiner de bonen, hoe malser en smakelijker ze zijn. In mediterrane landen worden ze soms zelfs rauw als snackje gegeten. Druk om de bonen te doppen met twee duimen op de bolle kant van de peul en duw ze eruit. Bewaar gedopte boontjes in een vochtige doek, eenmaal gedopt verkleuren ze gauw. Van 1 kilo ongedopte tuinbonen blijft na het doppen ongeveer 300-400 gram over. Ongedopte bonen kunnen ongeveer één week in de koelkast worden bewaard. Kook de gedopte bonen 15-30 minuten. Voeg aan het kookwater een scheut melk toe, dan blijven de bonen mooi blank. Tuinbonen hebben een licht bittere smaak, waar niet iedereen van houdt. Wanneer je ook het grijs-groene velletje verwijdert, zijn de bonen heerlijk zacht en erg goed van smaak. Kook gedopte bonen ongeveer 1 minuut en laat ze goed uitlekken. Verwijder dan het velletje dat om de boon zit en kook ze nog eens 3-5 minuten
Voorbereiding:20 minuten
Kooktijd:15 minuten
Doppen20 minuten
Totale tijd:35 minuten
Mosterdsla smaakt naar spinazie, maar heeft de pit van dijonmosterd. De groenteman kan het voor je bestellen.
Recept en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Rob van der Vet. Styling: Laura Jongeneel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | tuinbonensalade