aantal 6 |
bijgerecht, lunchgerecht, salade |
|
italiaans |
Een van de lekkerste bestemmingen voor oud brood: een panzanella, ofwel een Toscaanse broodsalade. Het brood rooster je goudbruin en krokant in de oven zodat elke hap van deze salade spannend is. Dan een sappige vijg, dan weer een grote crouton, of een bitter blaadje radicchio. En, als het lukt, prik je dat allemaal tegelijkertijd op je vork!
Kooktijd20 minutesminutes
oven20 minutesminutes
Totale tijd40 minutesminutes
Ingrediënten
5sneetjes rozijnenbrood,van enkele dagen oud
75ggezouten boter,op kamertemperatuur
500gvijgen,gehalveerd
2tlolijfolie + extra om mee te sprenkelen
1krop radicchio of roodlofblaadjes losgemaakt, in stukjes gescheurd
2takjes kervel,blaadjes geplukt
100ggorgonzola dolce*
100grauwe ham,in plakjes
vinaigrette
3elsherry-azijn
3elvloeibare honing
1elfijngesneden kervel
Instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Besmeer de sneetjes brood dik met de boter. Scheur het brood in 2 cm-stukken. Leg ze op de geprepareerde bakplaat, leg de helft van de vijgen eromheen en verdeel hierover eventueel de overgebleven boter in vlokjes. Besprenkel met 2 tl olijfolie en bestrooi met zoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Rooster ± 20 min. tot het brood goudbruin is en de vijgen zacht zijn. Keer de broodblokjes halverwege. Laat wat afkoelen.
Meng de ingrediënten voor de vinaigrette in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
Leg de radicchio met de geroosterde en verse vijgen en de broodblokjes op een schaal en sprenkel de helft van de vinaigrette erover. Bestrooi met kervel, verbrokkel de kaas erover en drapeer de plakjes ham erop. Besprenkel met nog wat olie en bestrooi met zout en peper. Serveer direct en geef de rest van de vinaigrette erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 386kcal
eiwit: 11g
vet: 20g
koolhydraten: 40g
auteur: delicious.
RECEPTEN: ALICE ZASLAVSKY | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.*Of neem evt. zachte geitenkaas.