Joseph Abboud in zijn kookboek Rumi: 'Ik kan niet geloven dat dit gerecht niet veel vaker wordt gegeten. Het is in wezen een kipversie van samke harra, het klassieke Libanese visgerecht met tahinisaus uit de oven.''In het recept voor de Tahini-kip wordt de kip overgoten met flink wat taratorsaus en afgemaakt met verschillende noten, peterselie en aleppopeper. Ik heb de kip geroosterd, maar je kunt ’m ook stomen, in de oven bakken of pocheren.’
Voorbereiding15 minutesminutes
Kooktijd1 hourhour25 minutesminutes
rusten18 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour58 minutesminutes
Ingrediënten
1helebiokip
1elplantaardige olie
1tlbaharat
1portie taratorsaus*
50gamandelen,gefrituurd in een flinke laag olie
1elpijnboompitten,gefrituurd in een flinke laag olie
50gwalnoten,gehakt
½bosje bladpeterselie,fijngesneden
1elsumak
1tlpul biber of aleppopeper
Instructies
Haal de kip ± 20 min. voordat je gaat braden uit de koelkast en verwarm de oven voor tot 220°C.
Wrijf de kip aan alle kanten in met plantaardige olie en bestrooi met 1 el zout en de baharat. Leg in een braadslee en bak 1 uur en 20 min. in de oven. Steek een mes in de kippendij om te controleren of de kip gaar is; het vocht moet helder zijn. Haal uit de oven en laat 20 min. rusten. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Snijd de kip in stukken: snijd eerst de poten eraf en verdeel deze in de dijen en drumsticks. Snijd de kipfilets los en snijd elke filet in 2 of 3 stukken. Pluk de rest van het vlees van het karkas en leg bij de stukken kip. Schenk het vet en braadvocht uit de braadslee en houd apart*.
Verdeel de stukken kip en het geplukte vlees over de braadslee en schenk de taratorsaus erover. Zet nog 5 min. terug in de oven. Serveer op een schaal naar keuze, bestrooid met de amandelen, pijnboompitten, walnoten, bladpeterselie, sumak en pul biber.
* Meng voor de taratorsaus 80 ml citroensap met 1 teen fijngestampte knoflook, 200 g tahini (van topkwaliteit), 1 el olijfolie en zout en schud of roer tot een dikke saus. Wordt de tarator te dik, voeg dan nog een scheutje water toe. Bewaar afgesloten maximaal 2 weken in de koelkast.
Wanneer je zo veel mogelijk vet uit het braadvocht hebt verwijderd, kun je het resterende braadvocht opwarmen en vlak voor het serveren over de kip sprenkelen. Restjes kun je in stukjes scheuren en serveren met knapperig brood of gebruiken als beleg voor een sandwich.