Het is heel gebruikelijk om Surinaamse bami met spaghetti te maken. Dus voel je vrij om je eigen 'fusion' maaltijd te wokken!
Kooktijd30 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
400gspaghetti
1snuf zout
2-3elzonnebloemolie
1sjalot,fijngesneden
1rode chilipeperfijngehakt (naar smaak, verwijder de zaadjes als je het minder pittig wilt)
3tenenknoflook,fijngehakt
1cmgember,geraspt
½tltrassie
paar takjes selderij,fijngehakt
1elgula djawa,Javaanse suiker, geraspt of fijngemaakt
1eltomatenpuree
2elzoete ketjap
2elzoute ketjap
2maggiblokjes,verkruimeld
Instructies
Kook de spaghetti in ruim kokend water met een snufje zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel kort met koud water om plakken te voorkomen. Laat uitlekken.
Verhit de zonnebloemolie in een grote wok of diepe koekenpan. Fruit de sjalot, rode chilipeper, knoflook en gember op middelhoog vuur tot het mengsel geurt en de sjalot glazig is. Voeg de trassie toe en bak kort mee. Let op: trassie kan sterk ruiken tijdens het bakken, maar dit verdwijnt grotendeels tijdens het koken.
Doe er de tomatenpuree bij en bak deze ongeveer 1 minuut mee tot de rauwe smaak verdwijnt en de suikers karamelliseren. Roer de gula djawa, zoete ketjap, zoute ketjap en de verkruimelde maggiblokjes door het mengsel. Voeg eventueel een scheutje water toe om de saus iets losser te maken.
Doe de gekookte spaghetti in de wok of pan en meng goed met de saus, zodat alle spaghetti goed bedekt is. Voeg de fijngehakte selderij toe en schep alles door elkaar. Laat het geheel 2-3 minuten op laag vuur staan om de smaken in te laten trekken.
Proef en breng op smaak met extra zout of ketjap als nodig. Serveer de Surinaamse bami warm. Garneer eventueel met wat extra selderij.