Yvette: ‘Geen whiskey in huis - hè, echt waar? Gebruik dan droge sherry, ook lekker hoor. Bewaar je een restje soep tot de volgende dag, giet er dan nog wat bouillon bij, want de gort neemt al het vocht op’
Totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
Ingrediënten
30ggedroogde porcini(eekhoorntjesbrood)
200ggerookte spekblokjes
2uiengesnipperd
4middelgrote wortelsin blokjes
3stengels bleekselderijin blokjes
¼savooiekoolin heel fijne reepjes
2tenenknoflookfijngesneden
1takje rozemarijn
2takjes tijm
2blaadjeslaurier
± 100 ml Ierse whiskeyof evt. witte wijn
± 1½-2 l kippenbouillon
175gAlkmaarse gort(parelgort)
400gbospaddenstoelen,grote exemplaren in stukken gescheurd
oude cheddar, parmezaanse kaas of een andere harde zoute kaas, om te raspen bij het serveren
Instructies
Doe de gedroogde porcini in een kom, giet er 200 ml lauwwarm water bij en laat 30 min. weken.
Bak in de tussentijd de spekblokjes uit in een grote zware pan. Roer als ze gaan bruinen alle groenten, knoflook en kruiden erdoor en bak ze op middelhoog vuur al omscheppend tot alles zacht wordt. Neem de tijd, dit duurt ± 10 min.
Giet de porcini af door een zeefje boven een kom en vang het weekvocht op. Hak de porcini fijn en roer ze door de groenten in de pan. Blus af met een goeie scheut whiskey.
Voeg de helft van de verse paddenstoelen nu ook toe en bak ze nog even mee uit.
Giet de gort erbij, schep alles goed door en giet 1½ l bouillon en het weekvocht van de paddenstoelen erbij. Breng aan de kook en draai het vuur laag.
Laat de soep zo’n 45 min. sudderen tot de gort beetgaar is. Voeg na 30 min. de rest van de paddenstoelen toe. Voeg evt. extra bouillon toe. Haal de tijm, rozemarijn en laurier eruit. Rasp aan tafel de kaas erover.
Serveer na een lange wandeling en geef er Iers sodabrood bij.
Voedingswaarde
calorieën: 391kcal
eiwit: 10g
vet: 25g
koolhydraten: 25g
auteur: delicious.
Recept en tekst: Yvette van Boven. Portretfoto: Oof Verschuren. Fotografie recept: Erik van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay