Als er een gerecht echt Hollands is, dan is het wel stamppot. Je kunt er eindeloos mee variëren en experimenteren. Deze stamppot maak je met bloemkool. De boter, crème fraîche en Leidse kaas maken de stamppot lekker smeuïg en de Amsterdamse uitjes geven het geheel wat extra pit!Wil je verderin de Hollandse keuken duiken? Probeer dan eens deze uienstammpot met kwartel en tijmjus.
Kooktijd40 minutesminutes
Totale tijd40 minutesminutes
Ingrediënten
1kgkruimige aardappelsgeschild, in gelijke stukken
400gbloemkoolin roosjes
20gboter
150gAmsterdamse uitjesgehalveerd
100mlcrème fraiche
150gveldsla
125gLeidse kaas +,helft in blokjes, helft geraspt
Instructies
Kook de aardappels in een laagje (3-4 cm) licht gezouten water afgedekt in 20-25 min. gaar. Voeg na 15 min. de bloemkoolroosjes toe en kook mee.
Verwarm intussen in een koekenpan de boter en bak de Amsterdamse uitjes hierin 12-15 min. tot ze licht kleuren.
Giet de aardappels en bloemkool af en vang het kookvocht op. Voeg de crème fraîche toe en stamp de aardappels en bloemkool grof. Voeg evt. nog wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken en breng op smaak met peper en zout. Schep de veldsla en de kaasblokjes door de stamppot.
Verdeel de stamp over de borden en bestrooi met de geraspte Leidse kaas en Amsterdamse uitjes.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
RECEPT: KIRSTEN ECKHART | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: JET KRINGS.