aantal 4 | bijgerecht | winter | |
Het zijn allemaal, de een wat liefkozender dan de ander, bijnamen voor de schorseneer of scorzonera hispanica. Een groente die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt, maar zeker niet mag ontbreken op de wintertafel. Van ons krijg je meer info + een recept dat je minstens 1x móet proberen.Scorza betekent schil en nera zwart, waarmee de naam ook meteen duidelijk is. De bruinzwarte wortel is verre van charmant en doet menigeen afschrikken maar eenmaal geschild mag de schorseneer zich met recht meten aan de koningin der groenten, de asperge. Schorseneren kun je op verschillende manieren schillen. Keukenhandschoenen zijn in ieder geval handig, want bij het schillen komt een plakkerig, roomwit melksap vrij. Borstel of veeg de schorseneren zo goed mogelijk schoon en schil ze vervolgens met een dunschiller onder stromend koud water of in een bak met ruim water. Leg de schorseneren in hun geheel of in stukjes gesneden in schoon water met het sap van een halve citroen of een scheutje azijn zodat ze mooi roomwit blijven. Schoongeborsteld en vervolgens ongeschild koken kan ook, de schil trek je er na het koken gemakkelijk af. Spoel ze voor ze de pan in gaan wel even schoon onder stromend koud water. Geschild koken doe je schorseneren in een weinig water met zout. Kook ze afhankelijk van de dikte zo’n 10 minuten, tot ze een knapperige beet hebben. Na het koken kun je de schorseneren nog even kort smoren in gezouten boter en bestrooien met verse peterselie. Gekookte schorseneren lenen zich ook prima om te pureren, bakken, gratineren of grillen. Zelfs rauw kun je ze eten. Stoven, stomen, frituren, het kan allemaal. En de smaak? Die doet de minder charmante bijnamen meteen vergeten: asperge, artisjok, zelfs oester proef je in de verte. Zacht, delicaat en met een zoet accent, dat is de schorseneer ten voeten uit.
Kooktijd:20 minuten
Oven20 minuten
Totale tijd:40 minuten
Voor een hoofdgerecht verdubbel je de hoeveelheden en wikkel je de schorseneren eventueel nog in een plakje kalfsfricandeau of zilte, luchtgedroogde ham. Lekker met gekookte of gestoomde krieltjes in de schil, roomboter en zeezout.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | schorsenerengegratineerde schorseneren