aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, lente, zomer |
frans |
glutenvrij
Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!Nóg zo'n Franse saladeklassieker?
Kooktijd20 minutesminutes
oven1 hourhour
Totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
Ingrediënten
1kggrof zout
4paarse en 4 rode aardappelsboerenmarkt of 8 kleine désirée-aardappels
125gkers-trostomaatjes
3elwitte wijnazijn
4elextra vergine olijfolie + extra om te bestrijken
30ggroeneontpitte olijven, fijngehakt
sap van ½ citroen
2tonijnfilets* à 200 g
gele slabonen of haricots vertsgeblancheerd
blaadjesbindslalittle gem
zachtgekookte eieren(voor erbij)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Strooi het zout op een bakplaat. Prik met een vork rondom gaatjes in de aardappels en verdeel
ze over het zout. Pof ze in de oven in ± 1 uur gaar. Leg de laatste 10 min. de trostomaten erbij, zodat ze net zachter worden.
Klop in een kleine kom de azijn met de olijfolie, olijven, het citroensap en wat zout en peper tot een vinaigrette. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Dep de visfilets droog met keukenpapier en bestrijk ze met olijfolie. Schroei ze aan alle kanten snel dicht, zodat ze vanbinnen rauw blijven. Laat ze losjes afgedekt met folie 5 min. rusten.
Verdeel de aardappels, tomaatjes, bonen, sla, eieren en dunne plakjes tonijn op borden en sprenkel de vinaigrette erover.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Kies bij voorkeur lijngevangen albacore tonijn met MSC-label of kijk op goedevis.nl voor een verantwoorde viskeus.RECEPT WARREN MENDES FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS