Gestoofd, goudbruin gebakken, in romige vulling of krokant gefrituurd: paddenstoelen geven elk gerecht een diepe aardse smaak en een lekkere beet.Deze romige paddenstoel-pie is een hit bij iedereen. Laat je tafelgenoten door het goudbruine bladerdeegdakje scheppen om de romige vulling met heel veel paddenstoelen te ontdekken.
Voorbereiding30 minutesminutes
oven en rusten45 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
Kookgerei
grote ovenbestendige koekenpan of ovenschaal
Ingrediënten
6elextra vierge olijfolie
550gchampignonskleinere doormidden, de rest in dikke plakken
200gkastanjechampignonsin dikke plakken
225gportobello’sin dikke plakken
50gboter
1grote rode uiin ringen
125mlwitte wijn
1bosje tijmblaadjes gerist
1elbloem
300mlslagroom
2tenenknoflookgeperst
1rol koelvers bladerdeeg± 270 g
evt. radicchio blaadjesom te serveren
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit 2 el olie in een ovenbestendige koekenpan op hoog vuur. Bak de champignons in ± 5 min. goudbruin en tot al het vocht is verdampt. Schep ze in een grote kom.
Verhit nog 2 el olie in de pan en bak de kastanjechampignons ± 5 min. tot ze goudbruin zijn en al het vocht is verdampt. Schep ze bij de al gebakken champignons.
Verhit de laatste 2 el olie en bak de portobello’s in ± 5 min. goudbruin en tot al het vocht is verdampt. Schep ze bij de andere paddenstoelen en zet apart.
Zet het vuur op halfhoog. Smelt de boter en bak de ui in ± 2 min. licht- goudbruin en zacht. Voeg de wijn en bijna alle tijmblaadjes toe, bewaar 1 el voor de topping. Laat ± 3 min. sudderen tot de wijn tot ± 2/3 is ingekookt.
Roer de bloem erdoor en verhit ± 1 min. mee. Houd 2 tl room apart en roer de rest er samen met de knoflook door. Voeg alle paddenstoelen met het vocht toe. Breng aan de kook en neem van het vuur. Breng goed op smaak met peper en zout.
Rol eventueel het bladerdeeg iets verder uit zodat het iets groter is dan de koekenpan of ovenschaal en iets overhangt. Leg over de pan heen en druk de overhangende randjes goed aan. Knip evt. overhangend deeg eraf. Maak met een mes een paar sneetjes in de bovenkant en bestrijk met de laatste 2 tl room.
Zet de pie in de oven, met een grote bakplaat eronder om eventueel overborrelend vocht op te vangen. Bak 35-40 min. tot het deeg goudbruin en gaar is.
Neem de pie uit de oven en laat ± 5 min. rusten. Bestrooi met de rest van de tijm en serveer eventueel met radicchio blaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 689kcal
eiwit: 10g
vet: 55g
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
Recept & foodstyling: Lucy Nunes, Tracey Pattison, fotografie: Alan Jensens, Styling: David Morgan