Dit prachtige ribstuk is een echt pronkstuk voor op tafel. En wie houd er nou niet van een lekkere jus. Deze oma's jus zorgt voor een nostalgisch gevoel. Alsof je weer bij je oma aan de keukentafel zit. Voorbereiden: Het vlees kun je al een dag van tevoren insnijden, inwrijven met tijm en opbinden. Bewaar het afgedekt in de koelkast en laat 1 uur voor je het gaat roosteren op kamertemperatuur komen.
Voorbereiding1 hourhour
Kooktijd2 hourshours
rusten45 minutesminutes
Totale tijd3 hourshours45 minutesminutes
Kookgerei
keukentouw
vleesthermometer
bakvorm van 18x28 cm (inhoud 3 l)
Ingrediënten
1,2kgwortelsgeschild, in de lengte gehalveerd
800gkrieltjesgehalveerd, grotere in kwarten
2bollen knoflookoverdwars gehalveerd
2grote rode uienoverdwars in dikke plakken
3takjes rozemarijn
100geendenvet
1runderribstuk met 6 botten± 2,4 kg, buitenste vetlaag eraan, op kamertemperatuur
2elverse tijmblaadjesgrof gehakt
2elpeterseliegrof gehakt
2½elbloem
750mlrunderbouillon
gestoomde sperziebonenvoor erbij
mierikswortelroom
300mlslagroom
2elmierikswortel
yorkshire pudding
5eierenL, op kamertemperatuur
300gbloemgezeefd
250mlmelk
50geendenvet
Instructies
Klop voor de mierikswortelroom de slagroom tot zachte pieken. Voeg de mierikswortel toe en klop kort tot goed gemengd. Breng op smaak met peper en zout en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de wortel, krieltjes, knoflook, ui, rozemarijn en 100 g eendenvet in een grote ovenbestendige braadpan. Breng op smaak met peper en zout en schep om.
Kerf met de punt van een scherp mes een kruislings patroon van 2 cm breed tot halverwege de vetlaag van het runderribstuk, niet helemaal door. Wrijf het vlees in met de tijmblaadjes, peper en zout. Bindt het vlees tussen de ribben op met keukentouw, zodat een mooie ronding ontstaat en het vlees gelijkmatig gaart. Leg het ribstuk met de ribben naar boven in de pan met de groenten eromheen en rooster ± 30 min. in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200°C en rooster 50-60 min. tot medium-rare of tot een kerntemperatuur van 55°C.
Doe intussen voor de Yorkshire pudding alle ingrediënten, behalve het eendenvet, in een kom. Voeg 2 tl zout toe en mix tot een glad beslag. Laat afgedekt op kamertemperatuur ± 30 min. rusten.
Neem het vlees uit de braadpan en laat afgedekt met folie 30-45 min. rusten. Schep de groenten over in een schaal en meng de peterselie erdoor. Dek stevig af met folie om warm te houden en zet apart op kamertemperatuur.
Verhoog de oven naar 240°C. Doe de 50 g eendenvet in de bakvorm en zet ± 10 min. in de voorverwarmde oven tot het gesmolten en heet is. Haal de hete vorm voorzichtig uit de oven en schenk het beslag erin. Pas op het kan spetteren! Zet terug in de oven en rooster 25-30 min. tot goudbruin en gaar.
Giet intussen het overtollige vet uit de gebruikte braadpan weg. Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Roer ± 2 min. tot de bloem lichtgoudbruin ziet. Voeg beetje bij beetje de runderbouillon toe en breng al roerend aan de kook. Roer alle aanbaksels los. Laat ± 5 min. al roerend zachtjes koken en indikken. Breng op smaak met peper en zout. Schenk door een zeef voor gladde jus.
Snijd het rundvlees aan en serveer met gebakken groenten, Yorkshire pudding, jus, gestoomde sperziebonen en mierikswortelcrème.
Voedingswaarde
calorieën: 971kcal
eiwit: 45g
vet: 57g
koolhydraten: 64g
auteur: delicious.
Recept & Foodstyling: Adrian Richardson, lauren Mathers, Mike Mcenearney, Ross Magnaye, Fotografie: Ben Dearnley, STyling: Emma Knowles