Heerlijk voor bij de lunch, salade of het onbijt: deze panfocaccia’s. Je kunt naar eigen smaak ingrediënten toevoegen of weglaten.
kooktijd30 minutesminutes
Wachten / Oven1 hourhour55 minutesminutes
ingrediënten
500gbloem
1zakje gedroogde gist7 g
3elolijfolie
zoete focaccia
100gabrikozengewelde, gedroogde
1zakje vanillesuiker
1elfijne kristalsuiker
1tlkaneelgemalen
hartige focaccia
25gzwarte olijvenin stukjes
1elverse tijmblaadjes
25gzongedroogde tomaten in oliepot, in stukjes
2elfijngehakte basilicumblaadjes
½-1elgrof zeezout
olijfolie,extra vergine, om te besprenkelen
poedersuikerbestrooien
ook nodig: 2-4 ovenvaste koekenpannen*
instructies
Strooi 1½ tl zout in een kom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden en doe er het gist in. Voeg langs de rand de olijfolie en in het kuiltje 250 ml handwarm water toe. Kneed alles met de mixer of in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Kneed voor het hartige deel door de helft van het deeg de olijven, tijmblaadjes, tomaatjes en basilicum. Kneed voor het zoete deel door de andere helft van het deeg de abrikozen, vanillesuiker, kristalsuiker en kaneel. Vorm van beide deegsoorten een bal en laat onder een schone keukendoek 1 uur rijzen.
Vorm van elk deeg 2 platte broden van 16 cm Ø. Leg ze in ovenvaste (koeken)pannen (of ovenschalen) en laat nogmaals afgedekt 30 min. rijzen. Verwarm halverwege de rijstijd de oven voor op 200ºC.
Druk met je vingertoppen – of gebruik de steel van een houten lepel – kuiltjes in de focaccia. Bestrooi de hartige focaccia’s met het zeezout. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar. Besprenkel de hartige focaccia’s royaal met olijfolie en bestrooi de zoete focaccia’s met poedersuiker.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
*of ovenschaaltjes van 16 ØRecepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten