Zomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij. Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.Ook zo verzot op alles wat uit India komt? Lees dan: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje
kooktijd1 hourhour15 minutesminutes
Oven35 minutesminutes
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
ingrediënten
deeg
300gbrood- of pizzabloem
180gboterkoud, in blokjes
aardappel-doperwtenvulling
400gaardappels,in blokjes van 1 cm
150gdoperwten,diepvries
2elkokosolie of ghee
1ui,fijngesneden
2tenenknoflook,fijngesneden
1elgemberwortel,geraspt
1chilipeperrood, zonder zaad, fijngesneden
1tlmadrascurrypoeder
1tlkomijnzaad
1eltomatenpuree
1elmangopickles*
1ei
1elkarwijzaad
1elnigellazaad(Aziatische supermarkt)
munt-yoghurt
200mlGriekse yoghurt
25gmuntblaadjes
1rode Aziatische sjalot,fijngesneden
1teenknoflook,fijngesneden
2tlkristalsuiker,fijn
instructies
Maak eerst het homemade deeg voor de samosa. Doe de bloem met 1 tl zout in een kom en wrijf met je vingertoppen de boterblokjes erdoor, zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt. Meng er lepel voor lepel 165 ml ijskoud water door tot je een samenhangend deeg krijgt. Vorm hiervan een bal en rol op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20×30 cm. Klap een uiteinde van 10 cm over het midden en klap het andere uiteinde van 10 cm erover, zodat je drie lagen hebt. Draai een kwartslag. Rol weer uit, klap in drieën en herhaal dit nog vier keer. Omwikkel met plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Breng voor de kruidige vulling een pan ruim licht gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en kook in 5 min. beetgaar. Voeg 1 min. voor het einde van de kooktijd de doperwten toe. Giet af.
Verhit de kokosolie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui al omscheppend in 5-6 min. glazig. Voeg de knoflook, gember, chilipeper, het currypoeder en de komijn toe en schep nog 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de doperwten, aardappelblokjes en wat zout en peper toe. Schep de tomatenpuree en mangopickles erdoor en meng goed.
Neem van het vuur en laat volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel het deeg in twee porties. Rol de ene portie op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 25×40 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de koude vulling op het deeg maar laat rondom een rand van 3-4 cm vrij. Rol het resterende deeg uit tot een lap van 20×30 cm. Roer het ei los met 3 el koud water en kwast een beetje hiervan op de onbedekte rand van de grote deeglap. Dek af met de kleinere deeglap, klap het randje van de onderste deegrand over de bovenste en druk aan met de tanden van een vork tot een mooie rand.
Bestrijk met de rest van het ei en maak een paar inkervingen in de bovenkant. Bestrooi met karwij en nigellazaad. Bak de samosa 25 min. in de oven, verhoog dan de oventemperatuur naar 250°C en bak nog 5-10 min. tot deze mooi kleurt.
Mix alle ingrediënten voor de muntyoghurt in de keukenmachine. Serveer de pastei met de muntyoghurt.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Mangopickles zijn te koop bij winkels met veel Indiase ingrediënten, sommige supermarkten en online.Recept en tekst: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten