Specerijen in plaats van suiker, boekweitmeel in plaats van bloem en notenolie in plaats van boter… Bakken zonder suiker, gluten en zuivel is het proberen waard. Proef de smaken van deze heerlijke chai-courgettecake maar!
kooktijd25 minutesminutes
Oven55 minutesminutes
totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
ingrediënten
60mlnotenoliezoals bijv. amandelolie
80mlhoning + extra voor eroverheen
1zakjechaithee
120gboekweitmeel*
50gamandelmeel*
35gkokosmeel*
2tlbakpoeder
1tlkaneelgemalen
1tlgembergemalen
½tlkardemomgemalen
¼tlkruidnagelgemalen
3eierenlosgeklopt
1courgettegroot, 240 g, grof geraspt
1appelgranny smith, 200 g, geraspt
1elamandelengeschaafd
2tlpepitapitten
ook nodig:bakpapierbroodvorm met bodem van ± 9×21 cm, ingevet
instructies
Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Doe de olie, honing en thee in een steelpan op laag vuur. Verhit, al roerende, 3 min. tot alles glad is. Zet weg om iets af te laten koelen.
Meng intussen het boekweit-, amandel- en kokosmeel, bakpoeder, kaneel, gember, kardemom en kruidnagel in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Voeg het oliemengsel, eieren, courgette en appel toe in het kuiltje en roer alles vanuit het midden door elkaar.
Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad. Bestrooi met de geschaafde amandelen en pepitapitten en bak 50-55 min. in de voorverwarmde oven of tot een erin gestoken prikker er schoon uitkomt.
Laat de cake 15 min. afkoelen in de vorm. Stort de cake dan op een taartrooster en laat helemaal afkoelen. Bedruppel voor het serveren nog met wat extra honing
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
** Boekweitbloem koop je bij supermarkten of natuurwinkels. Amandelmeel en kokosmeel koop je bij goed gesorteerde supermarkten, natuurwinkels of online. Recept: Katrina Woodman. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Bhavani Konings. Bereiding: Kerrie Ray. Bewerking: Dosia Brewer