Een toprecept: courgettecakejes met frosting, basilicumsorbet en steranijsaardbeien. Zo zet je een héél bijzondere toet op tafel.
kooktijd50 minutesminutes
Oven/bevriezen1 hourhour50 minutesminutes
totale tijd2 hourshours40 minutesminutes
ingrediënten
courgettecakejes
250gbakmeelzelfrijzend
150gsuiker
1zakjevanillesuiker
60gboterop kamertemperatuur
1ei
200mlkarnemelk
130gcourgettein miniblokjes
ook nodig:12 muffinvormpjes*ingevet, ijsmachine**, staafmixer
basilicumfrosting
55gboterop kamertemperatuur
80groomkaas
½citroenbio, rasp + 1 el sap
90gpoedersuiker
30gbasilicum
basilicumsorbetijs
125gsuiker
250mlwitte wijndroog
30gbasilicum
1tlcitroensap
steranijsaardbeien
250mldruivensapwit
70gsuiker
1steranijs
1vanillestokjeopengesneden, merg eruit geschraapt
500gaardbeiengehalveerd
instructies
Doe voor de frosting alle ingrediënten in een keukenmachine en laat een minuut draaien. Zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Doe voor de cakejes het meel, suiker, vanillesuiker, boter, een snuf zout en ei in een kom en kneed even goed door. Voeg de karnemelk in delen al roerend toe tot een dik soepel beslag ontstaat. Schep als laatste de blokjes courgette er voorzichtig door. Vul de vormpjes en bak de cakejes 20 min. in het midden van de oven. Laat ze helemaal afkoelen en bestrijk ze dik met de frosting.
Breng intussen voor het basilicumsorbetijs 125 ml water met de suiker in een steelpan aan de kook, blijf goed over de bodem roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat volledig afkoelen, evt. in de koelkast. Voeg de wijn, basilicum en het citroensap toe aan de suikersiroop en pureer het met de staafmixer.
Doe het mengsel in de ijsmachine en laat 30 min. draaien of zolang de gebruiksaanwijzing van het apparaat aangeeft. Zet het ijs in een afgesloten doos nog 1 uur in de diepvries.
Verwarm voor de gemarineerde aardbeien het druivensap met de suiker, steranijs en vanillestokje en -merg totdat de suiker is opgelost. Laat de marinade volledig afkoelen en laat de halve aardbeien hierin minimaal 1 uur marineren. Serveer de cakejes met een bol basilicumsorbetijs en wat gemarineerde aardbeien.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Siliconen muffinvormpjes zijn stevig, je hoeft ze dus niet in een muffinvorm te zetten. Of gebruik een muffinvorm met 12 holtes en papieren muffinvormpjes (caisses).** Je kunt sorbetijs ook zonder ijsmachine maken, als je een viersterrenvriesvak hebt. Doe het mengsel in een ondiepe bak en zet die minimaal 4 uur in de vriezer. Klop het ijs elk half uur met de mixer door.Recept: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski