aantal 8 |
hoofdgerecht |
weekend |
mediterraans |
Voor dit hoofdgerecht van pompoen met salie rooster je de pompoen in zijn geheel in de oven in een jasje van bakpapier en aluminiumfolie.
kooktijd35 minutesminutes
Oven3 hourshours
totale tijd3 hourshours35 minutesminutes
ingrediënten
2-2½ kg pompoen1 hele
olijfolieextra vergine, om te besprenkelen
180ghoning
280mlGriekse yoghurt
saliesalsa
3elsalieblaadjesfijngesneden
1teenknoflookgeperst
20gbladpeterselieblaadjesfijngesneden
2elkappertjesafgespoeld en uitgelekt, fijngesneden
2ansjovisfilets op olieuitgelekt en fijngesneden
½biocitroen rasp en sap
55gamandelengeroosterd, gehakt
100mlolijfolie extra vergine + extra voor erover
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Besprenkel de pompoen met olie en wrijf deze hier goed mee in. Omwikkel met bakpapier en dan met aluminiumfolie.
Prik eventueel met een scherp mes drie gaten in de onderkant van de pompoen, door de lagen bakpapier en folie heen, tot in de binnenste holte van de pompoen: zo kan het teveel aan vocht eruit lopen tijdens de bereiding.
Zet de pompoen op een rooster boven een braadslee en rooster 2½ uur tot hij enigszins gaar is. Verwijder het folie en rooster nog ± 30 min. tot hij gaar is en donker kleurt. Neem de pompoen uit de oven.
Meng intussen alle ingrediënten voor de salsa in een kom.
Breng in een kleine steelpan met dikke bodem de honing op matig vuur aan de kook en laat zachtjes 2-3 min. koken.
Zet de pompoen op een schaal en sprenkel de verwarmde honing erover.
Schep de salsa losjes door de yoghurt en serveer bij de pompoen. Snijd flinke parten van de pompoen en verwijder het dradige zadendeel.